Ne boste verjeli, prva pobuda po nastanku naravne kozmetike je prišla s strani OKOLJEVARSTVENIKOV, kot eden izmed načinov za zmanjševanje onesnaženja zemlje in podtalnice.

V razvitem svetu se ljudje prhamo vsaj enkrat na dan. Si predstavljate kakšna količina detergentov se zlije v odtok? In kje potem pristane vsa ta odpadna voda? In glede na to, kako škodljivi so ti detergenti za okolje, kako škodljivi so šele za našo kožo oz. za naše zdravje?

Z razvojem industrije in pritiski za zniževanje cen, so se razvijali tudi penilci, čistilci in konzervansi. Po eni strani so postajali vse bolj učinkoviti, po drugi strani pa vse bolj agresivni in s tem škodljivi za okolje. In od tod pobuda za naravno kozmetiko. Za kozmetiko, ki bo vsebovala blage in okolju čim manj škodljive sestavine. Seveda so okolju prijazne sestavine tudi človeku prijazne sestavine. Izvorno pa je pobuda po naravni kozmetiki nastala iz želje in potrebe po zaščiti okolja.

Veliko ljudi se sprašuje kakšna je razlika med naravno in ekološko kozmetiko.

Z vidika PROIZVAJALCA kozmetike to pomeni bistveno STROŽJO REGULATIVO pri izboru naravnih sestavin. Določen delež le-teh mora biti pridelan na ekološki način. Katera kozmetika je naravna? Danes lahko trdimo, da že praktično večina. Vendar je to še vedno sivo področje, ki ni natančno regulirano. Naravna kozmetika lahko vsebuje 5 %, 10 % ali 90 % naravnih sestavin. Kako vedeti, kakšna je razlika, če na embalaži piše, da je izdelek »naraven«?

Ravno zato ljudje postajamo čedalje bolj ozaveščeni glede tega in čedalje več nas je, ki zahtevamo več. Zahtevamo tisto, kar naj bi dejansko dobili v izdelkih z oznako naravna kozmetika. Zahtevamo zaupanje. Naravno-ekološka kozmetika nudi zagotovilo, da sestavine niso le naravne, ampak tudi pridelane na okolju (in zdravju) prijazen način. Pri naravno-ekološki kozmetiki je zahtevan delež vsebnosti naravnih surovin bistveno višji, predpisan je najnižji prag deleža vsebnosti ekoloških surovin, kriteriji za vključevanje nekaterih sintetičnih surovin so za ekološko kozmetiko zelo strogi, škodljive sestavine pa so prepovedane.

S stališča UPORABNIKA to pomeni varnost. VARNOST pred škodljivimi detergenti in drugimi škodljivimi primesmi, ki se nevarno vpijajo v našo kožo ali jo površinsko poškodujejo. Pomeni vsebnost KAKOVOSTNIH naravnih sestavin, ki so zelo učinkovite oz. danes že celo bolj učinkovite, kot umetno pridobljene sestavine. In kot sem že omenila – ZAUPANJE. Zaupanje v verodostojnost kozmetičnih izdelkov, eko-certifikata in ne nazadnje, v blagovno znamko.

 

Uporaba naravno-ekološke kozmetike je daleč od modne muhe. Je doprinos vsakega uporabnika k zmanjšanju onesnaževanja okolja in varovanju lastnega zdravja. Prehod na uporabo naravno-ekološke kozmetike je eden izmed korakov, ki bi ga moral opraviti vsak posameznik, da bi pomagal ohraniti naš planet zdrav za nas in naše potomce.

Pri Essentiqu smo predani varovanju okolja in našega zdravja. To za nas ni le blagovna znamka, je način RAZMIŠLJANJA in način ŽIVLJENJA. Zavedamo se posledic uporabe škodljivih kozmetičnih izdelkov in nujnosti ozaveščanja njihovih uporabnikov. Seznanjeni smo tudi z dejstvom, da si profesionalni uporabniki kozmetike želijo več informacij.

Naš ODGOVOR vsem, ki so ali želijo biti ozaveščeni in jim ni vseeno za prihodnost našega planeta, je ustanovitev skupnosti ESSENTIQ ECO-COMMUNITY.

Eco Community je skupnost ljudi, ki jih povezujejo ljubezen do narave, živali, odgovornost do okolja in našega zdravja. Namenjena je vsem nam, ki se želimo učiti in razvijati, izmenjavati izkušnje in povezovati. Družinam prijazno druženje z dodano vrednostjo za vse rodove. Ker nam ni vseeno in hočemo spremembe.

Odgovor profesionalnim uporabnikom, ki hočejo več znanja s področja profesionalne uporabe naravno-ekološke kozmetike, ki hočejo transparentne in verodostojne informacije glede učinkovitosti kozmetičnih izdelkov in njihovih sestavin, in ki jim ni vseeno za zdravje svojih strank, pa je ESSENTIQ BEAUTY ACADEMY.

Beauty Academy je namenjena vsem profesionalnim uporabnikom kozmetike za lepotne tretmaje v kozmetičnih salonih in wellness centrih.

  • Prvi SLOVENSKI izobraževalni center s področja kozmetike, ki deluje na različnih koncih sveta.
  • Širok spekter ZNANJA s področja naravno-ekološke kozmetike.
  • VERODOSTOJNE in TRANSPARENTNE informacije iz področja kozmetične industrije.
  • Novi PRISTOPI k izvajanju lepotnih ritualov.
  • IZKUŠNJE profesionalnih uporabnikov naravno-ekološke kozmetike iz drugih delov sveta, možnost mreženja in izmenjave izkušenj.
  • Poglobljeno ZNANJE poznavanja problematike kože in reševanje specifičnih stanj.
  • Strokovni sodelavci z različnih področij, ki delujejo v kozmetični stroki ali so z njo povezani.

Članek je bil objavljen v reviji Dermanova, št.64 2019