Ker področji naravne in naravno-ekološke kozmetike nista zakonsko urejeni, boste našli veliko člankov, ki obravnavajo to temo, pa v svojih obravnavah niso enotni.

Kozmetiko naprej delimo na sintetično in naravno. Prva lahko vsebuje določene kemikalije, ki so v drugi prepovedane. Naravna kozmetika se v nadaljevanju deli na naravno, kjer je določen delež surovin naravnega izvora, na naravno-ekološko, kjer je poleg naravnih učinkovin v izdelku tudi predpisan delež učinkovin iz ekološke pridelave, ter ekološko kozmetiko, kjer je delež ekološko pridelanih surovin v izdelku višji.

Članek, objavljen v reviji DERMANOVA št.59, 2018

 

 

Certificirana naravna, naravno-ekološka in ekološka kozmetika

Torej, kot že uvodoma rečeno, na ravni uradnih inštitucij EU (kot je npr. Evropska komisija) ni predpisov, ki bi jasno opredelili naravno oziroma naravno-ekološko kozmetiko. Sivo območje omogoča, da lahko nekdo trdi, da ima naravno kozmetiko že, če le-ta vsebuje zgolj 1 % surovin naravnega izvora. Sivo območje je omogočilo tudi nastanek neprofitnih organizacij (zasebnih zavodov/inštitutov), ki so postavile določene standarde in definicije za naravno, naravno-ekološko in ekološko kozmetiko. Če proizvajalec izpolni zahteve standarda, dobi certifikat. Tako so danes svetovno najbolj znani certifikati NATRUE (Nemčija), ECOCERT (Francija), BDIH (Nemčija), ICEA (Italija), Soil+ Association (Anglija), Cosmebio (Francija).  Junija 2010 se je po večletnem usklajevanju med BDIH, Cosmebio, Ecocert, ICEA in Soil Association pripravil standard COSMOS, ki naj bi mu sledile vse udeleženke skupine ter postopoma ukinile svoje standarde in certifikate.  Vendar je pri tem znova potrebno poudariti, da so to inštitucije zasebnega in ne javnega značaja. To niso zakonsko  priznani regulatorji in nimajo nikakršnih pooblastil s strani Evropske komisije za  delovanje v njenem imenu. Ustanovitelji so običajno skupina fizičnih ali pravnih oseb. Tako ima NATRUE na svoji spletni strani http://www.natrue.org/ javno objavljene člane združenja, ki so pravzaprav nekateri izmed vidnejših proizvajalcev kozmetike – Lavera, Dr. Hauska, Welleda, Primavera, Dalli Group.

Tudi v Sloveniji imamo dva zavoda, ki podeljujeta tovrstne certifikate. Prvi zavod je inštitut iz Maribora KON-CERT (www.kon-cert.si), drugi pa ECOGEA (www.ecogea.org). Seveda se slovenski neprofitni organizaciji glede obsega poslovanja in posledično s tem tudi prepoznavnosti ne moreta primerjati z močnimi zahodnoevropskimi inštituti, vendar so način dela ter zahteve glede dovoljenega/nedovoljenega pri slovenskih certifikatih več ali manj enaki kot pri drugih inštitutih. ECOGEA deluje transparentno in ima standard kakovosti objavljen na spletni strani, kjer si ga lahko vsak ogleda.

Sivo območje omogoča tudi, da lahko proizvajalci dajejo na etikete svoje lastne znake kakovosti. V takih primerih na svojih spletnih straneh navedejo, kaj njihov znak pomeni.

Kako torej pravzaprav vemo, kaj kupujemo?

Preprosto si preberemo nalepko. Vsak proizvajalec mora na nalepki navesti sestavnico izdelka, z vsemi surovinami, ki so v izdelku, vključujoč vse alergene, ki se pojavljajo. Tudi tiste, ki so del surovin, ki jih v izdelek vgradimo. Evropska komisija je izdala jasne predpise o tem, kaj mora biti na nalepki napisano in kaj ne. Tu zavajanje ni dovoljeno. Na osnovi jasnih predpisov potem inšpekcijske službe nadzorujejo proizvajalce, kjer pregledujejo tehnično dokumentacijo izdelkov, kamor sodijo tudi testi stabilnosti izdelkov, dajejo izdelke v mikrobiološke analize, analize trdih kovin in podobno. Nalepka mora odražati to, kar je navedeno v tehnični dokumentaciji za vsak izdelek. V Sloveniji tovrstne nadzore opravlja Inšpektorat ministrstva za zdravje, analize pa opravljajo v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in prehrano. Nadzor v Sloveniji je učinkovit, temeljit  in strog. Zdravstvena inšpekcija proizvajalce kozmetike obiskuje najmanj enkrat na leto, oziroma na leto in pol.

Kaj je potemtakem naravna oziroma naravno-ekološka kozmetika?

Izvorno so pobudo za naravno kozmetiko dali  ekologi, ki si želijo zmanjšati onesnaževanje našega planeta. Če bi v kozmetiki uporabljali ekološko pridelane surovine, bi upadla uporaba škodljivih pesticidov, ki onesnažujejo prst. Pri čistilnih sredstvih naj bi se odpovedali določenim kemičnim snovem, katerih razgradnja je dolgotrajna, v zemljo pa prehajajo preko odpadnih voda in posledično zastrupljajo podtalnico. Sčasoma, ko je naravna kozmetika postajala vse bolj in bolj modna, pa so potrošniki ugotovili, da ima tudi veliko drugih prednosti. Je manj agresivna, ne povzroča odvisnosti kože od kozmetike, pore pušča odprte, da koža lahko diha.

Pri naravni in naravno-ekološki kozmetiki je pomembneje to, katerih surovin v proizvodih ni, kot pa , kaj v njih je. Seveda pa proizvajalci vedno izpostavljamo, katere super sestavine imamo v proizvodih. Vendar pa obstaja veliko dilem, ki so povezane z naravno in naravno-ekološko kozmetiko:

Ali je naravna kozmetika bolj alergena kot sintetična?

Načeloma to ne drži, je pa seveda precej odvisno od vrste dišav oz. eteričnih olj, ki so uporabljeni v izdelkih. Naravna in ekološka kozmetika pogosto vsebuje enega ali več eteričnih olj. V primeru, da je človek alergičen na določeno eterično olje, lahko dobil alergijsko reakcijo. Te reakcije niso pogoste in se večinoma pojavijo le pri preobčutljivih posameznikih, koža pa se po tovrstnih reakcijah hitro umiri. Razdražen predel je potrebno le sprati z vodo in pustiti, da reakcija izzveni. Ob tem je treba poudariti tudi to, da morajo biti vse sestavine, ki so v izdelku, in vsi alergeni jasno navedeni v sestavnici na nalepki vsakega proizvoda.

Ali naravna oziroma naravno-ekološka kozmetika sploh učinkuje?

DA, vendar na drugačen način kot smo ga navajeni pri sintetični kozmetiki. Sintetična kozmetika zapre pore in na koži naredi film, zato je koža lahko takoj videti bolje. Dolgoročno pa lahko takšna kozmetika utrudi kožo. To vam lahko potrdijo javne osebe, ki so dnevno izpostavljene profesionalni sintetični kozmetiki. Naravna kozmetika potrebuje več časa, da je njen učinek opazen – zapacane pore se morajo najprej očistiti in znova zadihati, potem pa se posledično izboljša tudi tonus kože.

Ali obstaja 100% naravna kozmetika in kakšne so njene prednosti ali slabosti?

To je spet eno izmed sivih območij, kjer pogosto prihaja do zavajanja. 100 % naravni izdelki na trgu so praviloma lahko le tisti, ki vsebujejo 100 % lipidov (maščob), torej razna mazila, balzami za ustnice in podobno, saj jih ni treba konzervirati. Za vse izdelke, ki v svoji sestavi vsebujejo vodo, pa je potrebno zagotoviti ustrezno konzerviranje. Voda namreč omogoča rast mikroorganizmov. Ko se ti razmnožijo, izdelek pokvarijo (na primer omogočijo razvoj plesni) in tako lahko izdelek postane potencialno škodljiv za zdravje. Če taka kozmetika, na primer kreme in losjoni, vsebuje konzervanse, torej z rokom trajanja več kot 2– 3 mesece, potem je zelo težko 100 % naravna. Po vsej verjetnosti vsebuje enega ali več izmed sintetičnih konzervansov. S čimer pa pravzaprav ni nič narobe, saj konzervans preprečuje kvarjenje izdelka in ga ohranja varnega za uporabo. Dandanes so na trgu že precej blagi in toksikološko preverjeni konzervansi, ki v kombinaciji z brezzračno (airless) embalažo odlično ohranjajo izdelek mikrobiološko neoporečen tudi več let. Na trgu se je v zadnjih letih pojavilo nekaj t.i. naravnih konzervansov, a se v praksi vedno izkaže, da izdelkov ne konzervirajo dovolj kakovostno in praviloma nimajo želenega širokega spektra delovanja na mikroorganizme. Vsi standardi za ekološko kozmetiko dovoljujejo uporabo določenih izbranih in preverjeno varnih sintetičnih konzervansov, saj se zavedajo pomena varnega konzerviranja izdelkov in posledic, ki jih ima lahko nepopolno konzerviranje na kozmetični izdelek.

Pri Essentiqu zagovarjamo stališče, da je proizvode potrebno izdelovati po pameti. Ni vse, kar je sintetično, nevarno in ni vse naravno v vsakem trenutku primerno.

Kakšna je torej slovenska kozmetika ESSENTIQ?

Essentiq je imel do leta 2014 certifikat ECOCERT ORGANIC, torej ekološka kozmetika, ki ga je zamenjal z Organic certifikatom ECOGEA. V izdelkih imamo 98–99 % naravnih/ekoloških surovin. Preostala 1–2 % pa predstavljajo konzervansi, stabilizirani vitamini in njihovi derivati, razne soli (pH regulatorje) in podobno. Izdelki so brez sulfatov, PEG in EO, sintetičnih barvil, mineralnih olj, silikonov. Več podrobnosti o naših izdelkih pa v prihodnji številki.

 

AVTOR ČLANKA: Tanja Božinac, Essentiq CEO