Naravna Kozmetika

Naravna kozmetika - EssentiqNaravna kozmetika vsebuje snovi, pridobljene iz narave, ki so nato obdelane s fizikalnimi ali kemijskimi procesi. Naravna kozmetika je smiselno načrtovana in vsebuje sestavine, ki so prijazne za kožo. Običajno gre za zmesi spojin, katerih sestava je odvisna od vrste in izvora surovin (čas nabiranja, dozorelost rastline, klimatskih pogojev in tal, na katerih rastline gojijo…), ter ekstrakcijskega postopka.

Surovine za naravno kozmetiko so le redko uporabljene v njihovi originalni obliki. Običajno se uporabljajo njihovi izvlečki. Izvlečki morajo biti očiščeni, izolirani in preoblikovani. Vendar ti postopki ne smejo spreminjati originalne kemijske strukture naravnih sestavin.

Naravna kozmetika velik trend

Narašča zavedanje, da smo odgovorni za svet v katerem živimo ter skrb za naše zdravje.

Kožo je potrebno negovati v skladu z njenimi potrebami, na ta način lahko ohranimo njeno zdravje in upočasnimo staranje. Z nego je potrebno začeti že v otroštvu in čeprav je mlada in lepa, ji moramo nuditi pravilno nego.

Ne smemo pozabiti na tisto, kar nam ponuja narava. Naravne sestavine so pomembno sredstvo za uporabo in pripravo najrazličnejših pripravkov. Za človeško kožo je najprimernejša nega s kozmetičnimi izdelki, ki so izdelani iz biološkega okolja. Biološke sestavine se vključujejo v metabolizem človeške kože, ne da bi ji s tem škodovale.

Delovanje naravne kozmetike

Naravna kozmetika deluje tako, da kožo hrani in jo spodbuja, da sama proizvede svoje učinkovine. Naravne učinkovine ne delajo namesto kože, ampak samo spodbujajo naravne procese, ki se odvijajo v koži.

Ali je naravna kozmetika učinkovita?

Seveda! Ker koža prepozna naravne rastlinske učinkovine, jih vključi v svoj presnovni proces. V naravi imamo širok spekter učinkovin, ki poskrbijo za različne potrebe kože. Naravna kozmetika vsebuje več rastlinskih učinkovin kot katerakoli konvencionalna kozmetika, ki je sestavljena iz sintetičnih neaktivnih sestavin. Naravna kozmetika ima globok in dolgoročen učinek, ne more pa ustvariti npr. botoks efekta.

Preberete lahko tudi: Resnice in miti o naravni kozmetiki

Evropska kozmetična zakonodaja ne opredeluje enotne definicije za naravno-organsko kozmetiko

Področje naravne kozmetike zakonsko ni urejeno, zato je evropsko združenje proizvajalcev kozmetičnih izdelkov na svoji spletni strani objavilo pojasnilo kaj naravna kozmetika predstavlja: Izraz »naravno« na kozmetičnih izdelkih se nanaša na izvor sestavin ali na sestavo izdelka, medtem ko oznake »ekološko«, »bio« ali »organsko« pomenijo, da so surovine izdelane v skladu s specifičnimi pravili in zahtevami. Zahteve za oznako »naravno« in/ali »organsko« na kozmetičnih izdelkih v različnih državah interpretirajo različno, ker so različne organizacije vzpostavile svoje standarde in sisteme certificiranja.

Preberete lahko tudi: Kakšna je razlika med bio, eko in naravno?

Ključne prednosti in koristi naravno-organske kozmetike

Številni ljudje so pozorni na to, kaj jejo, zelo malo pa se jih zaveda, da njihovo telo skozi kožo absorbira neželene kemične snovi, emulgatorje, belila in strupene snovi, ki se skrivajo v klasični (sintetični) kozmetiki. Naravna kozmetika ne vsebuje nobenih škodljivih in neželenih kemičnih snovi, ki bi lahko prodrle skozi kožo v naš krvni obtok in s tem v telo.

Pomembno je uporabljati naravno – organsko kozmetiko, ker sestavine naravnega izvora v kozmetičnih izdelkih koži pomagajo vzpostaviti primerno ravnotežje. Kožo spodbudijo, da se prebudi in začne znova opravljati vse svoje naloge. Naravne in organske kreme ter balzami za lase spodbudijo lasišče in kožo, da začneta sama opravljati potrebne naloge, saj ne vsebujejo sintetičnih snovi, ki bi delovale namesto njiju.

Glavne lastnosti naravno-organske kozmetike

V naravno – organski kozmetiki ni kemičnih dodatkov, zato se manj penijo in potrebujejo več časa, da prodrejo v kožo.  Naravne in organske sestavine spodbujajo kožo, da opravlja svoje naloge. Ko začnemo namesto sintetične uporabljati naravno kozmetiko, se koža lahko začne »upirati«, kar se lahko pokaže kot slabši tonus, mozolji, občutek suhe kože ipd. Vendar pa se v tednu ali dveh koža prilagodi in s spodbudo aktivnih naravnih in organskih sestavin začne opravljati svoje naloge. Navedeni procesi so podobni zasvojenosti z alkoholom ali drogo. Ko alkoholik neha piti, se telo odzove in zahteva alkohol, dokler proces razstrupljanja/čiščenja ni končan.

Ali navedbe na kozmetičnem izdelku zagotavljajo potrošnikom, da so izdelki res naravni?

Katerim izdelkom naj torej uporabnik zaupa? Dobro zagotovilo so gotovo certifikati. Naravna kozmetika, ki dosega standarde, pridobi certifikat. Certifikati se med seboj malo razlikujejo, vendar pa imajo po večini vsi skupno določeno, da naravna kozmetika ne sme vsebovati:

 • Sinteznih barvil in dišav,
 • Določenih konzervansov,
 • Gensko spremenjenih sestavin,
 • Parafina in drugih naftnih derivatov,
 • Silikonov,
 • Ne sme biti preizkušena na živalih,
 • Izdelki ne smejo biti obsevani z ionozirajočim sevanjem.

Naravna organska kozmetika in dišave za dom

Kaj morate vedeti o Essentiq-ovih izdelkih?

 • To je CERTIFICIRANA ORGANSKA kozmetika, ki dejansko deluje. Izdelki vsebujejo 98-99% naravnih/organskih sestavin. Ostala 1-2% vključujeta konzervanse, stabilizatorje in aktivne sestavine, kot so npr.vitamini.
 • Vsi izdelki so BREZ SULFATOV
 • Vsi izdelki so BREZ škodljivih konzervansov (parabenov, fenoksietanola,..), virov formaldehida, sintetičnih barvil, PEG (polietilen glikol), EO (etilen oksid), GSO (gensko spremenjenih organizmov), mineralnih olj (parafinov) in silikonov.
 • Vsi izdelki so VEGANSKI.
 • Vsi izdelki NISO TESTIRANI NA ŽIVALIH
 • Vsi izdelki (razen tisti, ki vsebujejo izvleček ovsa in pšeničnih proteinov) so BREZ GLUTENA.
 • V vsej snovi je največ 0,2% dodanih dišav, ki imajo IFRA certifikat in natančno specificirano deklaracijo o alergenih.
 • Embalaža je primerna za reciklažo.

ESSENTIQ – ECOGEA CERTIFIKATIzdelki so razviti na podlagi standardov ECOGEA ORGANIC (www.ecogea.org).

Ponosni smo, da je kozmetika Essentiq izdelana v skladu z najvišjimi standardi kakovosti, ne vsebuje nobenih zdravju škodljivih snovi in je varna za uporabo, ekološka ter naravna. Poleg tega vaši koži omogoča, da ponovno zaživi v vsej svoji naravni lepoti.

 

Kje lahko kupite Essentiq-ove izdelke?

Pokukajte v našo spletno trgovino, ali pa obiščite eno izmed  30-ih prodajnih mest po Sloveniji.

0 Odgovorov

Pusti komentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor