Avtor prispevka: Petra Birsa, Njami mami

Sedim na robu kopalne kadi in opazujem svoja otroka, kako veselo čofotata v kadi, polne vode. Kakšno veselje in kako malo je potrebno za to. Voda in nekaj igračk. Brez obilne mehke puhaste pene.

Prispevek, objavljen v reviji MAMA, jan-feb 2018

Spominjam se svojega otroštva, ko sva z bratom čofotala v kadi. Takrat smo se otroci navadno kopali enkrat na teden. Čez teden smo se umivali bolj po delih, konec tedna pa je bil čas za kopel. Z bratom sva v kopeli tako uživala, da nama jo je mama velikokrat pripravila tudi med tednom. Polna kad vode z veliko puhaste pene je bila najboljša zabava. S pogostejšimi kopelmi pa so se kmalu začele najine težave s kožo. Izsušena koža, srbečica in drobni izpuščaji so nama začeli kratiti spanec. Spomnim se, da sem se včasih tako praskala, da je nastala krvava rana. Obisk pediatra se je zaključil z receptom za kremo s kortikosteroidi in omejitvijo najinega uživanja v vodi. Kako sva bila žalostna! Zakaj bi nama prepovedali tako neškodljivo in super zabavo?

Danes to razumem. Ni bila voda tista, ki nama je povzročala težave s kožo. Tista mehka puhasta pena je bila! Tako mehka, prijetna na otip. Tako nedolžna, a hkrati lahko tako nevarna. Puhasta pena je posledica kemijske spojine, ki se ji reče SULFAT. Sulfati (SLS-natrijev lauril sulfat/SLES-natrijev lauril eter sulfat) so površinsko aktivne snovi, ki se zaradi svoje sposobnosti penjenja dodajajo sredstvom za prhanje, šamponom in ostalim čistilnim sredstvom za nego kože. So izjemno agresivni in poškodujejo naravni zaščitni plašč kože. Izsušena povrhnjica, rdečica in srbečica so le nekatere izmed težav, ki jih povzroča uporaba čistilnih sredstev z vsebnostjo sulfatov.

Pojav dermatitisa je danes že tako pogost, da ga ima skoraj vsak drug otrok. Res želimo otroke izpostavljati nepotrebnim kemijskim spojinam, ki so na prvi pogled tako nedolžne, a je njihova uporaba tako škodljiva? Jaz ne. Posvetila sem se izbiri kozmetike, ki je varna in njena uporaba ne škoduje nežni koži mojih otrok. Med raziskovanjem sem ugotovila, da veliko naravne kozmetike še vedno vsebuje sulfate. Razlog tiči v dejstvu, da so njihova nadomestila draga, zato jih proizvajalci naravne kozmetike neradi vgrajujejo v svoje izdelke. Varna in do kože prijaznejša nadomestila so t.i. GLUKOZIDI. Nežne aktivne učinkovine, ki kožo učinkovito čistijo, a je ne izsušijo. A ne skrbite, tudi glukozidi se penijo, vendar le manj obilno, a koži veliko bolj prijazno.

Varnost pred sulfati ter drugimi škodljivimi dodatki sem našla v nežnih otroških gelih za prhanje Essentiq. Slovenska ekološka kozmetika, ki postavlja varovanje zdravja na prvo mesto, je zavezana varovanju okolja in družbeni odgovornosti. Essentiq ne sprejema kompromisov pri kakovosti. Vsi izdelki vključujejo sestavine, ki so naravnega in ekološkega izvora in ki dokazano dobrodejno delujejo na nežno otroško kožo in lasišče, ju hranijo in ščitijo. Izdelki prav tako ne vsebujejo sulfatov, parabenov, fenoksietanola, formaldehidov, mineralnih olj in silikonov, sintetičnih barvil in dišav, propilen glikola, PEG, EO in GSO.

Sedim na robu kopalne kadi in opazujem svoja otroka, kako brezskrbno uživata v vodi. Tudi jaz sem brez skrbi, ker vem, da je kopel z nežnim gelom za prhanje in šamponom Essentiq varna in ne bo izsušila njune nežne kože.

 

Avtor prispevka: Petra Birsa, Njami mami