Da, pozor! Ker nega najstniške kože ni tako enostavna, kot se nam sprva zdi. Pomembno je, da poznamo najstniško kožo, njeno delovanje in pravilno nego. Najstniki so tisti mladi odrastli, ki od nas zahtevajo kar veliko potrpežljivosti. Prav tako, kot nega njihove kože. Hormončki podivjajo in začnejo se spremembe na koži. Mozoljčki. Bodisi majhni, neopazni, velike črne pike ali boleče vulkanske tvorbe. Kot vestni starši takoj ukrepamo. Odhitimo v najbližjo trgovino ali lekarno po ultra hude acne-stop izdelke, nekaj, kar bo res pomagalo! Pa bo res?

Naša koža izloča maščobo. Pri komu več, pri komu manj. Z leti na žalost manj, v adolescenci pa praviloma kar več. Potrebno jo je čistiti, čistiti in še enkrat čistiti. Ampak – s kakovostnim čistilom! Preveč agresivni izdelki le začasno izsušijo kožo – odstranijo popolnoma vso maščobo in poškodujejo zaščitni plašč na koži. Povrhnjica se izsuši, to pošlje signal žlezam lojnicam, da je maščobe premalo. Le-te bodo povečale izločanje maščobe, pa smo tam – v začaranem krogu. Mi se borimo proti koži, ona pa proti nam. Svetujem vam, da ne počnete tega. Ne boste zmagali. To je na žalost bitka, v kateri izgubita obe strani.

Nega kože je zelo pomembna. To vedno in povsod poudarjam. Če bi svoj obraz vse življenje pravilno negovali, ne bi potrebovali agresivnih aparatov za pomlajevanje in kirurških posegov. S pravilno nego, ki je mimogrede dolgoročna naložba, bi poskrbeli, da je naša koža čista, negovana, celo upočasnimo lahko proces staranja kože.

Zakaj poudarjam pomen čiščenja? Ker se ob porah zaradi hormonskih sprememb, prevelikega izločanja loja in prisotnosti bakterij koža še kako hitro vname. Kratkoročne posledice so nejevolja zaradi videza, dolgoročno pa brazgotine. Marsikdaj doživljenjske. Zato je zelo pomembno, da kožo redno čistimo. Ne le z vodo, ker naša koža proizvaja maščobo, voda pa ne topi maščobe. Tudi posode, umazane z maščobo, ne moremo očistiti samo z vodo, kajne?

Motivirajte torej svojega najstnika, da si vsak večer kožo očisti s čistilnim gelom. Naš čistilni gel je zelo enostaven za uporabo. Malo se ga nanese na dlan, z dlanmi umije obraz in izpere. To je vse. Hiter postopek med prhanjem.  Izjemno učinkovit čistilni gel, ki očisti vse nečistoče z obraza (tudi ličila), a je dovolj vlažilen, da ne izsuši kože. V Singapurju je prejel nagrado za najboljši organski izdelek za nego kože. Neutemeljeno prav gotovo ne 🙂

Zaščitna krema. Nujna. Kožo je potrebno navlažiti in jo zaščititi pred izgubo vlage. Priporočam nežno otroško kremo za občutljivo kožo Aloe Vera & Vanilija. Lahka tekstura, ki se hitro vpije, je popolnoma nemoteča tudi za tiste, ki ne marajo občutka kreme na koži. Krema, bogata z ognjičem, aloje vero, rimsko kamilico, makadamijo, ovsom in vitaminom E, je najboljša zaščita najstniške kože.

To naj postane DNEVNA RUTINA: Zjutraj umivanje z vodo (če je koža res mastna, potem z gelom) in krema, zvečer čiščenje z gelom + krema.

 

Potem je tu še piling. Piling načeloma izvajamo 1x mesečno, ker se naša koža obnovi vsakih 28 dni. Koža v adolescenci je nekaj posebnega, prav tako naš piling. Mikronizirani abrazivni delčki v našem pilingu so ravno tolikšni, kot morajo biti – 200 mikronov veliki. Fenomenalno radirajo črne komedone! Vse je sicer odvisno od pogostosti izločanja loja,  izsušenosti povrhnjice …ampak poskusite s pilingom 1x tedensko. Izredno dobro deluje na problematično kožo. Previdnost je potrebna le pri vnetih aknah. Tam se pilingu raje izognite. Mikronizirani delčki v pilingu so tako majhni, da lahko zaidejo v vneto akno in povzročijo dodatno vnetje. Piling nanesite po čiščenju s čistilnim gelom. Minuto do dve ga masirate po koži in izperete. Zaključite z nanosom kreme.