makadamijaOPIS:
Botanika: Macadamia je rod devetih vrst cvetnic iz družine Proteaceae s prekinjeno porazdelitvijo od vzhodne Avstralije (sedem vrst) preko Nove Kaledonije (ena vrsta, M. neurophylla) do Sulavezija v Indoneziji (ena vrsta, M. hildebrandii).

Rastline rodu Macadamia so majhna do velika zimzelena drevesa, visoka 2–12 m. Njihovi listi so razvrščeni v rozete po tri do šest, suličaste do podolgastojajčaste oziroma eliptične oblike, dolgi 6–30 cm in široki 2–13 cm, celorobi ali s trnato nazobčanim robom. Cvetovi poženejo na dolgih, vitkih, preprostih pecljih, dolgih 5–30 cm, pri čemer so posamični cvetovi veliki 10–15 mm, bele do rožnate oziroma vijolične barve in s po štirimi venčnimi listi. Sadež je zelo trd, lesnat, okrogel mešiček s koničastim vrhom, vsebuje pa eno ali dve semeni (oreščka).

Zgodovina in/ali folklora: Na Havajih mu pravijo »kralj oreščkov«, njegovo olje pa uporabljajo kot vlažilno sredstvo, saj so njegove lastnosti podobne lastnostim sebuma in nam zato lahko povrne otroško kožo.

Izdelki: Olje oreščkov makadamije je nehlapno olje, iztisnjeno iz mesa oreščkov drevesa makadamije. Makadamijevo olje vsebuje veliko oleinske in palmitolejske kisline, ki jo najdemo tudi v človeškem kožnem loju.

Biokemija: Oreščki makadamije vsebujejo največ dragocenih mononenasičenih maščobnih kislin izmed vseh znanih oreščkov, a poleg tega tudi približno 22 % omega-7-palmitoleinske kisline, ki v telesu deluje podobno nasičenim maščobam. Vsebujejo pa tudi 9 % beljakovin, 9 % ogljikovih hidratov in 2 % prehranskih vlaknin kot tudi kalcij, fosfor, natrij, kalij, selen, železo, tiamin, riboflavin in niacin.

Zaradi svoje visoke vsebnosti »mehke« palmitoleinske kisline ter svoje visoke oksidativne stabilnosti je makadamijevo olje cenjena sestavina v kozmetičnih izdelkih, zlasti tistih za nego kože.

UPORABA:
Nehlapno makadamijevo olje

Tradicionalna raba: Olje učinkovito vlaži suho in grobo kožo ter briše drobne gubice, vključno s tistimi okrog oči. Idealno je za uporabo v primerih, ki zahtevajo visoko prodornost in lubrikacijo. To je torej prijetno masažno olje, ki ima poleg vsega dolg rok trajanja. Zelo hitro se vpije v kožo in na njej ustvari zaščitni sloj, s katerim pa ne zamaši kožnih por, spere pa se ga enostavno z milnico. Uporablja se ga v izdelkih, ki kožo varujejo pred učinki sonca, poleg tega pa kožo nahrani in navlaži, zato je zelo primerno za suho in zrelo kožo. Med izdelki za nego las ga uporabljajo v briljantinah. Obloga za lase z vročim makadamijevim oljem lase lepša in jim vrača zdrav videz. Raziskave so pokazale, da je koncentracija palmitoleinske kisline pri posameznikih, ki trpijo za luskavico, približno za polovico nižja kot pri zdravih posameznikih, kar kaže, da bi bilo za zdravljenje luskavice morda koristno obnavljati zaloge palmitoleinske kisline. Makadamijevo olje se pogosto priporoča tudi za starejšo kožo, ki se zaradi manjšega izločanja kožnega loja izsušuje.

TOKSIKOLOGIJA:
Nehlapno olje oreščkov makadamije ni ne strupeno ne alergeno niti ne povzroča razbarvanosti kože.