ovesOPIS:
Botanika: Vrsta Avena sativa (kulturni oves) se je razvila iz divjega ovsa. Njena pridelava je razširjena predvsem v severnem zmernem pasu, saj potrebuje več vode oziroma vlage kot pšenica in ne mara suhega zgodnjepoletnega vremena. A. sativa je živilo pa tudi zelišče, ki ga zdravilci poznajo kot »troforestorativ«, tj. snov, ki krepi določen organski sistem. Oves se žanje poleti, še preden povsem dozori. Nato se ga omlati in tako od rastlin loči zrnje, ki se ga nato izlušči in zvalja v kosmiče ali pa se ga porabi za tekoče izvlečke oziroma tinkture. Toniki včasih vključujejo tudi posušena stebla. Uporabni del ovsa je njegov endosperm.

Biokemija: Oves je bogat vir življenjsko pomembnih vitaminov, kot so tiamin, mravljinčna kislina, biotin, pantotenska kislina in vitamin E. Poleg tega vsebuje še cink, selen, baker, železo, mangan in magnezij ter alkaloide, npr. gramin, in glikozide. Oves med vsemi žiti vsebuje največ lipidov (7–8 %), ki se večinoma nahajajo v endospermu. Ta med drugim vsebuje še ksantofile, fitosterole, terpenski alkohol, ogljikovodike in tokoferole.

Izdelki:
Nehlapno olje vrste Avena sativa
Ovseno olje se pridobiva iz celih zrn ovsa, in sicer s posebnim postopkom, ki ni pregrob, zato se v olju ohranijo vse pomembne biološke učinkovine. Olje vsebuje zelo veliko pomembnih naravnih antioksidantov, vključno s številnimi oblikami vitamina E (tokoferoli). V njem je tudi veliko pomembnih maščobnih kislin in naravnih vlažilnih sredstev. Hitro se vpije v kožo in jo navlaži, kar je še posebej opazno pri koži, izsušeni zaradi izpostavljenosti sončnim žarkom in morski vodi.

UPORABA:
Tradicionalna raba: Oves pomaga v primeru odrgnin, vnetij in grobe kože (ki jo pomaga zmehčati) ter kot zdravilni obkladek za kožo (iz katere tako izvleče morebitne drobne delce kot so trske in drugi tujki).

Klinične raziskave so potrdile, da oves pomirja suho in srbečo kožo ter blaži vnetja in pordelost.

Nehlapno olje vrste Avena sativa
Olje je kot sredstvo za mehčanje, glajenje in hidratacijo zelo učinkovito tako v izdelkih za nego kože in v kozmetiki kot tudi v pripravkih za nego las. Kot sestavino se ga uporablja tudi v zaščitnih izdelkih za otroško kožo ter v emulzijah in pastah za problematično kožo, zlasti izsušeno in srbečo (tj. za občutljivo kožo oziroma kožo, nagnjeno k vnetjem/rdečici). Na splošno se ga uporablja v kremah, losjonih in oljih za kožo pa tudi v izdelkih za nego lasišča.

TOKSIKOLOGIJA:
Nekateri podatki kažejo, da lahko kozmetični izdelki na osnovi ovsa pri atopičnih posameznikih povzročijo alergično reakcijo, zlasti že so preobčutljivi na žita. Druga raziskava pa je pokazala, da preobčutljivost na žita ne zvišuje tveganja alergičnih reakcij na izdelke, ki vsebujejo oves.

Nadaljnje raziskave so pokazale, da je bila med otroki z atopičnim dermatitisom, ki so prišli na alergijsko testiranje, preobčutljivost na oves višja od pričakovane. To bi bila lahko posledica ponavljajočega se nanašanja kozmetičnih izdelkov iz ovsa na kožo z dedno prekomerno prepustno povrhnjico. Strokovnjaki zato priporočajo, da se pri dojenčkih z atopičnim dermatitisom ne uporablja površinskih sredstev, ki vsebujejo ovsene beljakovine.

O varnosti uporabe v kozmetiki ni ocene panožnega sveta.