ognjicOPIS:

Botanika: Ognjič oziroma vrtni ognjič je z dlačicami prekrita enoletnica ali trajnica (če ni zmrzali) iz družine Asteraceae, visoka 20–50 cm. Ognjičevi listi so podolgasto-suličasti ali podolgasti, cvetovi pa so rumeni ali oranžni, široki 4–7 cm. Njegovo gojenje je razširjeno po Evropi in Severni Ameriki, v južni in zahodni Evropi pa uspeva tudi v naravi. Uporablja se njegove cvetove in liste.

Zgodovina in/ali folklora: V tradicionalnem zdravilstvu ognjič že dolgo velja za učinkovit antiseptik ter sredstvo za celjenje ran in zaustavljanje krvavitev. Zunanje se ga uporablja kot losjon ali mazilo za opekline, podplutbe, ureznine, izpuščaje, vnete bradavičke, abscese, rane in ekceme, uživa pa se ga v primeru želodčnih težav, čira na želodcu ali dvanajsterniku in zlatenice. Ognjič in pripravke iz njega se uporablja tudi za izboljševanje prekrvavljenosti, za spazme, zatekanje žlez in slabokrvnost.

Biokemija: Cvetovi ognjiča vsebujejo flavonolne glikozide, triterpenske oligoglikozide, triterpenske glikozidne derivate oleanske kisline, saponine, seskviterpenske glikozide, kofeinsko kislino in karotenoide. Glavna karotenoida sta likopen in lutein.

Izdelki: botanični izvleček vrste Calendula officinalis

UPORABA:
Botanični izvleček vrste Calendula officinalis
Pripravki iz ognjiča pomagajo proti vnetjem, vplivajo na delovanje imunskega sistema in celjenje ran, poleg tega pa delujejo protibakterijsko, protiglivično, protivirusno in protiparazitsko. Pospešujejo presnovo glikoproteinov, nukleoproteinov in kolagena ter tako spodbujajo strjevanje krvi v ranah.

Poskusi na živalih in in vitro so pokazali, da izvleček ognjičevih cvetov ob površinski uporabi deluje protivnetno, zlasti zahvaljujoč ψ-taraksasterolu, izohamnetičnim glikozidom in triterpenoidnim estrom maščobnih kislin. In vitro sta bila pokazana tudi spodbujanje fagocitoze in delovanja žolča. Za nekatere izolirane polisaharide so z granulocitnim testom in metodo CDR (odstranjevanje ogljika) in vitro in in vivo pokazali, da zavirajo razvoj tumorjev in spodbujajo delovanje imunskega sistema. Etanolski izvleček cvetov je in vitro povzročil hitrejši razvoj limfocitov.

Karotenoid likopen je močan antioksidant in odstranjevalec prostih radikalov, karotenoid lutein pa prav tako močan antioksidant s protivnetnim in fotozaščitnim učinkovanjem. Lutein zavira staranje in razvoj rakastih celic s pomočjo spreminjanja razmerja med metaloproteinazami (MMP) in tkivnim inhibitorjem MMP (TIMP) v kožnih fibroblastih in celicah melanoma ter s pomočjo zaviranja odmiranja celic in omejevanja membranskih poškodb ter delovanja elastina v fibroblastih, izpostavljenih ultravijoličnemu sevanju. Kofeinska kislina, še ena izmed ognjičevih sestavin, je selektivni inhibitor nastajanja levkotrienov, poleg tega pa zavira delovanje arahidonske lipoksigenaze. Rastline, ki vsebujejo kofeinsko kislino, se uporablja za drenažo in blaženje otekanja ter za krepitev celičnih membran v koži.

Pripravke iz ognjičevih cvetov se zunanje uporablja za zdravljenje vnetij kože in sluznice, ran, ki se počasi celijo, razjed na nogah, dermatitisa, blažjih opeklin, sončnih opeklin, podplutb, ognojkov in izpuščajev. Notranje se jih uporablja za zdravljenje vnetnih razjed ustne in žrelne sluznice.

Uporablja se jih v številnih različnih izdelkih za nego telesa, mdr. v kremah za obraz, telo in dlani, v losjonih, nočnih kremah, mazilih, šamponih, kremah za porjavitev, izdelkih za dojenčke, ličilih idr.

Za kremo, ki vsebuje izvleček ognjiča, so v III. fazi kliničnih raziskav ugotovili, da pri ženskah, ki hodijo na radioterapijo zaradi pooperacijskega raka na dojki, učinkovito preprečuje pojav akutnega dermatitisa.

TOKSIKOLOGIJA:
Ne draži kože.
Pri ljudeh obliži z 1-odstotno raztopino ognjičevega izvlečka niso povzročali preobčutljivosti, za ugotavljanje varnosti uporabe cvetov v kozmetičnih izdelkih pa so potrebni še nadaljnji podatki.

Pri zeliščnem čaju iz ognjičevih cvetov niso odkrili genotoksičnih učinkov niti jih niso odkrili pri šestih saponinih, izoliranih iz cvetov. V poskusih na živalih je bil tekoči izvleček ognjičevih cvetov tudi nemutagen.

In vitro pa so bili ugotovljeni tudi genotoksični učinki. V kulturah podganjih celic so nanogramske koncentracije različnih raztopinskih izvlečkov ognjičevih cvetov zavirale sintezo DNK. Toda genotoksični učinki so bili ugotovljeni samo pri precej visokih koncentracijah.