alkoholOPIS:
Pridobivanje alkohola s pomočjo kvasovk je že samo po sebi samostojna industrijska panoga. Vino, izdelano skrbno in s sterilizirano opremo ter fermentirano do 13-odstotne vsebnosti alkohola, se po koncu fermentacije ravno že upira kontaminaciji z zunanjimi mikroorganizmi – kontaminacija pa je najbolj verjetna med samo fermentacijo mošta. Koncentracijo naravno pridobljenega fermentiranega alkohola je mogoče povečati tudi s pomočjo destilacije.
Denaturirani alkohol je mešanica etanola (etilnega alkohola) in denaturanta. Za preprečevanje uživanja alkohola, namenjenega za druge načine uporabe, zakonodaje številnih držav določajo dodajanje denaturantov, zaradi katerih postane alkohol slabega okusa. Ko alkoholu dodamo denaturant, postane alkohol denaturiran (alkohol denat. je obče ime za denaturirani alkohol). Denaturanti, prisotni v alkoholu, pa danes žal niso naravnega izvora. Potrebno bi se bilo vrniti k rabi kvasina, grenke snovi, prisotne v kvasiji (Picrasma excelsa), ki je nekoč veljala za sprejemljiv denaturant (podobni grenki alkalni snovi rastlinskega izvora sta še brucin in brucin sulfat).

UPORABA
Naravno pridobljeni fermentirani alkohol, čigar koncentracija je povečana s pomočjo destilacije, se uporablja kot naravni konzervans v tonikih, vodicah za po britju in kolonjskih vodicah. Alkohol je učinkovit že pri koncentraciji 15 %, bolj zanesljiva pa je koncentracija 20 %.
Uporablja se tudi v drugih vrstah izdelkov, mdr. v ličilih, dišavah ter izdelkih za nego zob, kože in las. Ob svojem protimikrobnem učinku deluje tudi kot adstringentno sredstvo, poleg tega pa preprečuje penjenje, zakriva neprijetne vonje in zmanjšuje viskoznost tekočin. Uporablja se tudi kot topilo.

TOKSIKOLOGIJA
Strokovna komisija za sestavine kozmetičnih izdelkov (SKI) je preučevala tako varnost alkohola denat., alkohola 3-A, SD-alkohola 30, SD-alkohola 39, SD-alkohola 39-B, SD-alkohola 39-C, SD-alkohola 40, SD-alkohola 40-B in SD-alkohola 40-C kot tudi denaturantov denatonijevega benzoata, kvasina, brucina in brucin sulfata. V svojih drugih poročilih je Strokovna komisija SKI preverjala tudi varnost drugih denaturantov, mdr. t-butilnega alkohola, dietil ftalata in metilnega alkohola ter tudi zanje ugotovila, da so varni za uporabo. Strokovna komisija SKI je preučila tudi znanstvene podatke in ugotovila, da so alkohol denat., SD-alkohol 3-A, SD-alkohol 30, SD-alkohol 39-B, SD-alkohol 39-C, SD-alkohol 40-B in SD-alkohol 40-C, denaturirani s t-butilnim alkoholom, denatonijskim benzoatom, dietil ftalatom ali metilnim alkoholom varni za uporabo v kozmetičnih izdelkih.
Strokovna komisija SKI pa je ugotovila tudi, da ni dovolj podatkov za potrditev varne uporabe kvasina, brucina in brucin sulfata kot denaturantov ter alkoholov, denaturiranih s temi denaturanti.
Etanol velja za široko strupenega in je v primeru pretiranega peroralnega uživanja povezan z genetskimi okvarami otrok. Potencialna tveganja rabe etanola v izdelkih za osebno nego so bistveno manjša od zdravstvenih tveganj, ki jih predstavlja uživanje alkohola.