ginkoOPIS:
Botanika: Ginkgo biloba oziroma dvokrpi ginko spada v družino Ginkgoaceae oziroma je njen edini živeči predstavnik. Ginko je listnato drevo, ki zraste do višine 40 m. Listi so razporejeni premenjalno ali na posamičnih poganjkih v rozeti po 3–5. žile v listih so vzporedne, listi pa so široke pahljačaste oblike, veliki do 12 cm in z zarezo na koncu, ki jih deli na dve ločeni polobli. Ginko je dvodomna rastlina (nekatera drevesa so ženska, druga moška). Moški cvetovi rastejo v visečih mačicah s številnimi ohlapno strnjenimi prašniki v pecljastih parih na eni sami osi. Ženski cvetovi rastejo v parih na dolgih pecljih. Kočičastim podobne sadeže sestavlja grenko meso neprijetnega vonja, ki obdaja en sam gladek, ovalen in delno užiten orešček (seme) s tanko lupino.

Zgodovina in/ali folklora: Ginko je poznan samo v gojeni obliki, kot okrasno drevo pa ga pogosto sadijo po vsem svetu. Njegovi listi se uporabljajo tudi v zahodni farmaciji, semena in listi pa v tradicionalnem kitajskem zdravilstvu. Liste za prodajo pridelujejo na Kitajskem, v Južni Karolini in Marylandu v ZDA ter v francoski regiji Bordeaux.

Biokemija: Pod imenom »ginkov list« se razume posušen celoten list vrste Ginkgo biloba. Ta vsebuje širok spekter fitokemikalij, vključno z alkani, lipidi, steroli, benzenoidi, karotenoidi, fenilpropanoidi, ogljikovimi hidrati, flavonoidi in terpenoidi. Glavne sestavine so flavonoidi, med katerimi prevladujejo mono-, di- in triglikozidi ter estri kumarinske kisline, zlasti na osnovi dveh flavonolov, in sicer kemferola in kvercetina. Ginkove značilne sestavine pa so edinstveni diterpenski laktoni, ginkolidi A, B, C, J in M ter seskviterpen lakton – bilobalid.

UPORABA: botanični izvleček vrste Ginkgo biloba
Tradicionalna raba: Ginko je že od nekdaj zelo cenjen v tradicionalnem kitajskem zeliščarstvu, danes pa poznamo tudi njegovo učinkovitost pri zdravljenju s staranjem povezanih bolezni in težav z obtočili (zdrav krvni obtok je pomemben za preprečevanje in odpravljanje celulita).

V kozmetiki se izvleček ginkovih listov uporablja predvsem v šamponih, kremah in losjonih.

TOKSIKOLOGIJA:
Možni neželeni učinki so alergične kožne reakcije.

O varnosti uporabe v kozmetiki ni ocene panožnega sveta.