ingverOPIS:
Botanika: Ingver je pokončna trajna zel z debelimi krompirjastimi rizomi (podzemnimi stebli), iz katerih raste zračno steblo, visoko do 1 m, ki pa le redko cveti in obrodi semena. Doma je v južni Aziji. Njegova pridelava je razširjena v tropih (npr. v Indiji, na Kitajskem, Jamajki, Haitiju, Filipinih, Tahitiju, v Nigeriji).

Uporablja se ingverjev dišeči rizom, ki mu navadno pravimo »korenina«, in sicer tako v sveži kot posušeni obliki.

Zgodovina in/ali folklora: Vse od antike do srednjega veka je bil ena najbolj cenjenih začimb/zdravilnih rastlin. Grki so ga uvažali z vzhodnih obal že stoletja preden je Dioskorid opisal njegovo zdravilsko uporabo. Trgovsko je bil pomemben že v antičnih Atenah in v starem Rimu. V srednjem veku so ga Španci odnesli v Srednjo Ameriko in ga nato že v 16. stoletju uvažali z Jamajke.

Izdelki: Ingverjevo olje se navadno pridobiva iz sveže zmletega posušenega neolupljenega ingverja, in sicer s parno destilacijo.

Rhizoma Zingiberis je posušen rizom rastline Zingiber officinale Roscoe (Zingiberaceae).
Rizom vsebuje eterično olje (1–4 %) in smole. Sestava eteričnega olja se spreminja v odvisnosti od kraja izvora, njegove glavne sestavine – seskviterpenski ogljikovodiki (ki so odgovorni za ingverjevo aromo) pa se pojavljajo povsod. Med njimi so (-)-zingiberen, (+)-ar-kurkumen, (-)-β-seskvifelandren in β-bizabolen. Prisotni so tudi monoterpenski aldehidi in alkoholi.

Ingverjeva smola vsebuje predvsem dišeče gingerole in šogaole pa tudi zingeron. Šogaoli in zingeroni so produkti dehidracije oziroma degradacije gingerolov. Za šogaole so nedavno ugotovili, da so dvakrat močnejšega vonja kot gingeroli.

UPORABA:
Eterično olje vrste Zingiber officinale
Pri zunanji uporabi je rubefacient (povzroča rdečico zaradi dilatacije kapilar in povečane prekrvavljenosti), uporablja se ga proti revmatičnim bolečinam in v primeru slabega pretoka krvi, npr. pri ozeblinah ali krčih, za spodbujanje perifernega krvnega obtoka. Eterično olje je poleg tega tudi diaforetik (spodbuja potenje). Ingverjeve kopeli blažijo bolečine v mišicah in njihovo zatrdelost. Ingver že stoletja poznajo kot začimbo, zelo široka pa je tudi njegova uporabnost v zdravilstvu, saj ima številne biološke lastnosti, kot na primer zmožnost regulacije nastajanja skupkov krvnih ploščic ter analgetično, protivnetno, protimikrobno in antioksidantno delovanje.

Ingverjevo olje se uporablja kot dišavna sestavina v kozmetičnih izdelkih, med drugim v milih, detergentih, kremah, losjonih in parfumih (zlasti v orientalskih dišavah in parfumih za moške). Najvišja vsebnost olja je v parfumih (0,4 %).

TOKSIKOLOGIJA:
Eterično olje vrste Zingiber officinale
Raziskave kažejo, da ingverjevo olje ne draži kože in ne povzroča preobčutljivosti. Njegova rahla fototoksičnost je zanemarljiva.

O varnosti uporabe v kozmetiki ni ocene panožnega sveta.