kamilicaOPIS:
Poimenovanje: gamilica, gomoljiva, maternjak, maternik, rumenek, hermanek, kamenikaBotanika: Je dišeča nizka enoletnica s trakastimi cvetnimi glavicami premera približno 2 cm. V višino zraste do 0,6 m. Doma je v Evropi in severni ter zahodni Aziji, v naravi pa uspeva tudi v Severni Ameriki. Njena pridelava je zelo razširjena, zlasti na Madžarskem, v Romuniji, Bolgariji, na Češkem, Slovaškem, v Nemčiji, Grčiji, Argentini in Egiptu.

Uporablja se posušene cvetne glavice.

Zgodovina in/ali folklora: Kamilico se že od pradavnine uporablja za zdravljenje kožnih težav, kot so dermatitis, ognojki, akne, izpuščaji in ekcemi, poleg tega pa  tudi za nego las, blaženje opeklin, ureznin in vnetij (sklepov). Nekoč so jo uporabljali tudi proti raku. Obveze, ki so vsebovale poparek kamilice, so nekoč uporabljali za pomirjanje utrujenih oči, pri dojenčkih pa za čiščenje oči in obraza.

Biokemija: Kamilica vsebuje spremenljivo količino hlapnega olja (0,24–1,9 %), flavonoide (apigenin, apigetrin, kvercetrin, rutin, luteolin itd.), kumarine, proazulene (matricin, matricarin itd.), triterpenske alkohole, sterole, seskviterpene, rastlinske kisline, tanine, vodotopne polisaharide, holin, aminokisline in druge snovi.

Izdelki: botanični izvleček in eterično olje vrste Matricaria chamomilla

Nekatere sestavine kamiličnega olja so baktericidne, fungicidne, antimikrobne in protivnetne, lajšajo bolečine ter pomagajo pri celjenju ran. Ena glavnih sestavin eteričnega olja cvetov kamilice je azulen. Izdelki, ki ga vsebujejo, na splošno vsebujejo tudi druge značilne sestavine kamiličnega eteričnega olja. Izvlečke azulena uporabljajo v kremah za kožo, v katerih pomagajo pri blaženju zabuhlosti in odstranjevanju gubic, znani pa so tudi po blaženju vzdraženosti kože ter celjenju ran.

UPORABA:
Botanični izvleček in eterično olje vrste Matricaria chamomilla

Uporabljata se v antiseptičnih mazilih, kremah in gelih za zdravljenje razpokanih bradavičk, vzdraženih ustnic, vnetij, vzdraženosti kože in sluznice ter za celjenje ran. Olje se uporablja kot dišavna sestavina ali aktivna učinkovina mil, detergentov, krem, losjonov in parfumov. Uporablja se v šamponih za svetle lase.

TOKSIKOLOGIJA:

Pri posameznikih, občutljivih na nekatere seskviterpenske laktone, ali tistih, ki so že alergični na ambrozije, se lahko pojavi alergični kontaktni dermatitis. Alergenost je posledica nizkih, a spremenljivih koncentracij visoko alergenega seskviterpenskega laktona antekotulida. Alergenski učinek ima lahko tudi bisabolol oksid tipa B (ena od sestavin kamilice).

Drugače pa kamilično olje ne izkazuje dražeičih ali preobčutljivostnih učinkov na človeško kožo. O varnosti uporabe v kozmetiki ni ocene panožnega sveta.