muskatni orescekOPIS:
Botanika: Muškatovec je zimzeleno drevo s široko in gosto krošnjo, visoko do 20 m. Listi so usnjati, eliptičnopodolgasti, včasih podolgastosuličasti, na konici srčasti in pri peclju ozki. Cvetovi imajo ovršne liste, sadeži pa so jajčaste oblike, skoraj okrogli ali hruškasti. Muškatni orešček je posušeno rjavo seme, potem ko se razbije in odstrani njegovo lupino.

Muškatovec izvira z otočij Indonezije in Filipinov. Njegovo gojenje je danes razširjeno po tropskih deželah. Glavna dobaviteljica azijskega muškatnega oreščka je Indonezija, pridelujejo pa ga tudi na Šrilanki in Karibskem otočju (zlasti na Grenadi). Največje dobaviteljice karibskega muškatnega oreščka pa so države nekdanje Zahodnoindijske zveze.

Zgodovina in/ali folklora: Legenda pravi, da je vonj Muškatnih otokov tako močan, da so od njega omamljene celo ptice v paradižu.

Izdelki:
Eterično olje vrste Myristica fragrans (Myristicae aetheroleum, muškatno olje)
Muškatno olje je hlapno olje, ki se pridobiva s parno ali parno in vodno destilacijo sveže zmletega posušenega muškatnega oreščka. Dobro je, če muškatni orešček pred destilacijo ne vsebuje več nehlapnega olja. Iz njega se lahko z alkoholno destilacijo pridobi še nekaj malega eteričnega olja, ki se je v njem raztopilo med stiskanjem.

Olje muškatnega oreščka je močan antioksidant, deluje pa tudi antimikrobno in analgetično.

Botanični izvleček vrste Myristica fragrans (izvleček muškatnega oreščka)
Izvleček muškatnega oreščka se pripravlja iz posušenega zrelega semena sadeža vrste Myristica fragrans. Navadno je temnooranžna, nekoliko zrnata in židka zmes z zelo toplim, začinjeno balzamičnim in močno aromatičnim vonjem. Njegov okus je nekoliko pekoč, topel in po začimbah, podoben okusu samega muškatnega oreščka.

Biokemija: Muškatni orešek vsebuje 2–16 % (navadno približno 10 %) hlapnega olja, 25–40 % nehlapnih olj, ki sestojijo iz proste miristinske kisline in trigliceridov lavrinske, tridekanojske, palmitinske, stearinske in miristinske kisline kot tudi iz razvejenih izomerov miristinske in stearinske kisline. V njem pa so tudi škrob (ca. 30 %), beljakovine (okoli 6 %), glikozid oleanolne kisline (saponin), sklareol, diarilpropanoidi (dimerni fenilpropanoidi, kot so macelignan, mezo-di-hidrogvajaretska kislina in otobafenol), katehini, proantocianidini ter druge snovi.

UPORABA:
Eterično olje vrste Myristica fragrans (Myristicae aetheroleum, muškatno olje)
Tradicionalna raba: Muškatno olje se uporablja v mazilih, pripravkih za lase, milih in odišavljenih praških. Je ena izmed sestavin analgetičnih mazil in krem.

Razširjena je uporaba olja muškatnega oreška kot dišavne sestavine v milih, detergentih, kremah, losjonih in parfumih, in sicer v koncentracijah od 0,005 % do 0,8 %. Najvišja znana vsebnost olja azijskega muškatnega oreščka v kakem parfumu pa je 0,3 % (iz karibskega muškatnega oreščka se z destilacijo pridobi malce več monoterpenov kot iz azijskega).

Botanični izvleček vrste Myristica fragrans (izvleček muškatnega oreščka)
Izvleček se včasih še uporablja v staromodnih orientalskih parfumih, kjer ima zelo prijeten učinek, sploh v kombinaciji s sandalovino, vetiverjem, muškatno kaduljo, hrastovim lišajem, absolutom sivke, absolutom tonke, izvlečkom šaronske narcise, oljem bergamotke, pačulijevim oljem in geranijevim oljem. Majhne količine izvlečka muškatnega oreščka imajo lahko v kombinaciji z vrtničnimi osnovami zelo zanimiv učinek.

TOKSIKOLOGIJA:
Eterično olje vrste Myristica fragrans
Eterično olje v nerazredčeni obliki draži kožo in oči. Ob stiku s kožo lahko povzroči preobčutljivost.
Izogibajte se neposrednemu stiku s kožo.

Olje muškatnega oreška je v velikih količinah strupeno in omamlja. Tudi na koži ga uporabljajte previdno. O dolgoročni toksičnosti olja muškatnega oreščka ni podatkov.