cebelji_vosekOPIS:

Zoologija: Čebelji vosek je izloček čebel iz rodu Apis, tj. A. mellifera, A. florae, A. dorsata in A. indica. Čebele delavke nabirajo nektar in cvetni prah, iz katerih nastane med, del pa presnovijo in izločijo kot vosek. Iz slednjega oblikujejo satje, v katerega shranjujejo med. Ko čebelar pobere satje, iz njega najprej iztoči med, satje pa s tekočo vodo dobro opere. Nato ga s pomočjo vroče vode ali pare raztopi, precedi in natoči v kalupe, kjer se vosek znova ohladi in strdi.

Zgodovina in/ali folklora: V kitajskem zdravilstvu s čebeljim voskom med drugim zdravijo drisko in kolcanje ter blažijo bolečine.

Izdelki:
(1) rumeni čebelji vosek
(2) beli čebelji vosek (pridobiva se ga iz rumenega čebeljega voska z beljenjem s pomočjo zraka, sončne svetlobe in vlage)
(3) absolut čebeljega voska (pridobiva se ga z alkoholno ekstrakcijo iz rumenega čebeljega voska)

UPORABA:
Pokazano je bilo, da so snovi, ki jih vsebuje čebelji vosek, antioksidanti in antiperoksidativi, delujejo protivnetno, preprečujejo nastajanje razjed, varujejo prebavila in preprečujejo razvoj kolike.

Tako rumeni kot beli čebelji vosek se uporablja kot sredstvo za zgoščevanje, vezivo, emulgator, stabilizator emulzij, nevodotopno sredstvo za zviševanje viskoznosti, sredstvo za strjevanje, depilator, dišavno učinkovino in balzam za kožo (vlažilno sredstvo, ki na koži ustvari zaščitni sloj). Oba čebelja voska se uporablja tudi v mazilih, izdelkih za nego dojenčkov, kopelih, hladilnih kremah, vlažilnih kremah, ličilih za oči in obraz, losjonih, rdečilih za ustnice, maskah in balzamih za lase, izdelkih za britje, kremah za sončenje, svečkah in drugih izdelkih.

Absolut čebeljega voska se uporablja kot dišavno sestavino v milih, losjonih, kremah in parfumih.

TOKSIKOLOGIJA:
Čebelji vosek na splošno velja za inertno in nestrupeno snov, poročajo pa o posamičnih alergičnih reakcijah.