korenckovo oljeOPIS:
Poimenovanje: korenčkovo olje, korenjevo olje

Botanika: Daucus carota oz. divje korenje je eno- ali dvoletna zelena rastlina s pokončnim, zelo razvejenim steblom, visokim do 1,5 m. Koren navadnega gojenega korenja je užiten, mesnat in oranžnordeče barve, medtem ko je pri divjem korenju neužiten, trd in belkaste barve. Divje korenje je doma v Evropi, Aziji in Severni Ameriki.

Uporablja se posušena semena, iz katerih se pridobiva olje korenčkovih semen, kot tudi korenino, iz katere se pridobiva olje korenčkove korenine.

Biokemija: Olje korenčkove korenine vsebuje visoke koncentracije karotenov (α, β itd.).

Olje korenčkovih semen vsebuje α-pinen, β-pinen, karotol, davkol, β-bisabolen, β-elemen, cis-β-bergamoten, geraniol, geranil acetat, kariofilen, kariofilen oksid, asaron, α-terpineol, terpinen-4-ol, γ-dekanol acetat, kumarin in β-selinen, palmitinsko kislino, butirno kislino in druge snovi.

Izdelki: botanični izvleček korenčka.
Eterično olje korenčkovih semen se pridobiva s parno destilacijo posušenega korenčkovega sadeža. To eterično olje je močan antioksidant in antiseptik, poleg tega pa močno diši in vsebuje veliko vitamina A.
Nehlapno olje korenčkove korenine se pridobiva z ekstrakcijo tekoče-tekoče iz rdečega korena (korenine).

UPORABA:
Botanični izvleček korenčka
Tradicionalna raba: Nastrgano korenino so nekoč nanašali na dolgotrajno odprte rane, stare odrgnine, otekline in tumorje, saj je zelo pomirjujoča. Korenčkov sok je tudi zdravilo proti očesnim ječmenom in trzanju očesnih mišic.

Eterično olje korenčkovih semen
Olje korenčkovih semen se prvenstveno uporablja kot dišavna sestavina v milih, detergentih, kremah, losjonih in parfumih. Olje je rumene barve, njegov vonj pa sestavljajo lesne in zemeljske note. Najvišja znana vsebnost korenčkovega olja v kakšnem parfumu je 0,4 %. Olje je tudi polno vitaminov (β-karotena in provitamina A) in učinkovito vlaži kožo. Je večnamenski balzam za kožo, učinkovit proti gubicam, izpuščajem, izsuševanju kože in otekanju, zaradi česar so pripravki, ki vsebujejo korenčkovo olje, primerni tudi za starajočo se kožo, na kateri se radi pojavljajo žulji in gubice. Na suhi in luskasti koži spodbuja izločanje loja, a ne v prekomernih količinah, koža pa zato postane mehka in voljna. Korenčkovo olje, naneseno na kožo v obliki razredčenega nosilnega olja, varuje pred soncem. Raziskava, objavljena v Pharmacognosy Magazine leta 2009, ugotavlja, da je naravni zaščitni faktor izdelkov, ki vsebujejo olje korenčkovih semen, kar 38–40.

Nehlapno olje korenčkove korenine
Olje korenčkove korenine je uporabno kot vlažilna osnova za kozmetične izdelke za obraz in telo, namenjene posameznikom s suho kožo. Kot olje korenčkovih semen tudi to vsebuje provitamin A in β-karoten. Uporablja se v kremah za sončenje pa tudi kot hranilno sredstvo za kožo. Je naravno barvilo. Pospešuje rast tkiva in pripomore k temu, da je kožna povrhnjica gladka in brez nepravilnosti. Korenčkovo olje polt očisti, saj postopoma raztopi otrdela jedra ogrcev. Zaradi njegove temnordeče barve in močnega vonja ga je kot nosilno olje v izdelkih za nego kože in masažnih oljih potrebno razredčiti z manj močnimi olji, na primer olivnim ali sončničnim.

TOKSIKOLOGIJA:
Znani podatki kažejo, da korenčkovo olje ni strupeno, po drugi strani pa je bilo za kloroformski/metanolski preostanek in izvlečke petrolejskega etra iz semen pokazano, da pri podganah zmanjšujejo plodnost.