ameriski slamnikOPIS:
Poimenovanje: ameriški slamnik, škrlatni slamnik, škrlatna ehinaceja, purpurfarbener Igelkopf, purpurfarbene Kegelblume, purpurfarbener Sonnenhut, roter Sonnenhut

Botanika: Je trpežna zelena trajnica. Stebla so pokončna, čokata, razvejena, včasih pokrita z dlačicami, včasih gola in visoka 60–180 cm. Talni listi so jajčaste do jajčasto-suličaste oblike, z ostro konico, grobo ali drobno nazobčani; rastejo na pecljih, dolgih do 25 cm, sami pa so dolgi do 20 cm in široki 15 cm, pri čemer se list pri peclju zelo hitro zoži. Pogosto so nekoliko srčaste oblike, objemajoči pecelj, s po 3–5 glavnimi žilami.

Echinacea purpurea izvira iz atlantskega povodja Združenih držav Amerike in Kanade, ne pa tudi iz Mehike. Kot gojeno zdravilno rastlino ga najdemo tudi v nekaterih delih severne in vzhodne Afrike ter Evrope.

Izdelki: Pričujoči pregled obravnava samo zunanjo uporabo ameriškega slamnika, toda njegove izdelke se ob številnih različnih bolezenskih stanjih, vključno s prehladom, uporablja tudi interno.

Slamnikovo hlapno olje vsebuje med drugim borneol, bornil acetat, pentadeka-8-(Z)-en-2-on, germakren D, kariofilen in kariofilen epoksid.

UPORABA:
Deluje antibakterijsko, protivnetno, antiseptično, antispazmodično, bakteriostatično in blažilno. Spodbuja imunski sistem, deluje podobno interferonu, razširja periferne žile, vpliva na kožo itd. Zunanje se ga uporablja za pospeševanje celjenja ran in za zdravljenje vnetnih kožnih obolenj.

TOKSIKOLOGIJA:
Nekateri so nanj alergični. Včasih je alergična reakcija (preobčutljivost) posledica alergije na rastline iz družine Asteraceae (Compositae).