avokadoOPIS:
Botanika: Avokadovec je gosto, veliko zimzeleno drevo, ki zraste do višine 20 m. Njegovi sadeži so veliki (dolgi 5–20 cm) in mesnati, hruškasti, jajčasti ali kroglasti, s tenko do debelo in včasih celo olesenelo kožo. Avokadovec izvira iz tropske Amerike (Mehika, Srednja Amerika), kjer ga tudi gojijo. V ZDA pridelujejo več komercialnih sort avokada.

Uporablja se avokadovčev sadež in seme.

Zgodovina in/ali folklora: Ime »avokado« izhaja iz azteškega imena za rastlino »ahuacacuauhitl«, kar pomeni »drevo z modi«. Avokadovec požene na tisoče cvetov, izmed katerih se le približno eden na vsakih 5000 razvije v sadež. Gvatemalski Indijanci so meso ameriškega avokada v svojem tradicionalnem zdravilstvu uporabljali kot pomado za spodbujanje rasti las pa tudi za pospeševanje zapiranja ran in kot afrodiziak ter emenagog. S celimi semeni so zdravili drisko in grižo, z zmletimi v prah pa vnetja dlesni. S poparkom semen so zdravili zobobol.

Avokadovo seme vsebuje mlečnato tekočino z vonjem in okusom po mandljih. Zaradi svoje visoke vsebnosti taninov se tekočina na zraku obarva rdeče in postane neizbrisno rdeče-rjavo ali črnikasto črnilo, s katerim so v časih španskega osvajanja Amerike pogosto pisali. S črnilom so poleg tega označevali bombažne in lanene tkanine.

Izdelki:
(1) Avokadovo olje se pridobiva s stiskanjem posušenega mesa avokada. Zaradi daljše obstojnosti je po hladnem stiskanju olje navadno rafinirano.

(2) Avokadovo maslo je hidrogenirano avokadovo olje.

Avokado vsebujejo nekateri izdelki za nego obraza: kremi za suho kožo in za zelo suho kožo, anti-age krema in specialna krema za okoli oči, ter losjon za nego telesa.

UPORABA:
Avokadovo olje (nehlapno avokadovo olje), avokadovo maslo (v trdnem stanju)

Tradicionalna raba: Lahko olje hitro prodre v kožo in se absorbira hitreje kot koruzno, sojino, mandljevo ali olivno olje. Olje je kompleksna mešanica vitaminov A in E (oba sta antioksidanta in topna v olju ter zlahka predreta lipidni dvosloj) ter drugih aktivnih učinkovin, ki naredijo kožo bolj elastično in nasploh bolj zdravo.

Olje, ki je uporabno v številne zdravilne namene, je bogato z vitamini B1, B2 (posledice pomanjkanja vitamina B2 so suhe ustnice in koža, luščenje kože, afte v kotičkih ust, dermatitis), B5 (pantotenska kislina) in D, mineralov (K, P, Mg, S, Ca, Na, Cu), beljakovin, lecitina (mešanica fosfolipidov in drugih podobnih snovi, ki je ena glavnih sestavin fosfolipidnega dvosloja celičnih membran) in maščobnih kislin. Avokadovo olje je zelo oljnato in viskozno ter lažje prodre skozi kožo kot večina drugih olj. Pomaga tudi pri obnavljanju hidrolipidne plasti in tako izboljša zaščitni sloj kože, s čimer ji da lepši in mehkejši videz ter večjo elastičnost. Avokadovo olje je zaradi velike vsebnosti hranilnih snovi in prodornosti uporabno za suho in zrelo kožo ter za zdravljenje ekcemov.

Vsebuje naslednje sterole: β-sitosterol, kampesterol, stigmasterol, brasikasterol, δ5-avenastenol, tokoferole (vitamin E) in druge.

Človeški prebavni trakt fitosterolov ne more vsrkati, zato se večinoma izločijo iz telesa, toda v tako imenovane mešane micele prehajajo hitreje od holesterola. Maščobne kisline in v maščobi topne snovi, kot so holesterol in nekateri vitamini, prehajajo skozi mešane micele s pomočjo žolčnih kislin v plazmi. Ker so pri tem fitosteroli hitrejši od holesterola, tega tako rekoč izrinejo iz micelov in mu tako preprečijo prehajanje iz hrane v telo ter posledično preprečujejo zviševanje prostega LDL-holesterola in skupnega krvnega holesterola.

Velja, da avokadovo olje na kožo deluje zdravilno in blažilno; olje iz avokadovega mesa se uporablja v masažnih kremah, oljih za mišice, izdelkih za nego las in v drugih pripravkih. Avokadovo meso se uporablja v obraznih kremah. Farmacevtski pripravek, ki vsebuje olje avokadovega semena (delež, ki ostane nesaponoficiran), je nedavno dobil patent za uporabo pri zdravljenju kožne skleroze, vnetja dlesni, artritisa in drugih bolezni. Delež, ki ostane nesaponificiran, se v kombinaciji z nesaponificiranim ostankom sojinih semen uporablja za zdravljenje artroze. Klinične raziskave so pokazale tudi, da lahko avokadovo olje zniža raven krvnega holesterola.

TOKSIKOLOGIJA:
Znano je, da avokado povzroči navzkrižno reakcijo pri posameznikih z alergijo na lateks. Pri teh posameznikih lahko po zaužitju avokada pride do močne alergične reakcije.