pasjonkaOPIS:
Botanika: Passiflora incarnata oziroma pasijonka, znana tudi pod imenom »Kristusov cvet«, je hitro rastoča vzpenjava trajnica z velikimi, razkošnimi cvetovi, njeni listi pa so z globokimi zarezami deljeni na tri do pet delov. S svojimi aksilarnimi viticami spleza do 9 m visoko. Doma je v Združenih državah Amerike. Uporablja se njene posušene cvetove in sadeže.

Zgodovina in/ali folklora: Zdravilne učinke pasijonke so že pred stoletji cenili tako na vzhodu kot med indijanskimi prebivalci Južne Amerike (npr. Inki, Azteki in druga plemena). V algonquinskih naselbinah v Virginiji so sadeže pasijonke gojili oziroma pridelovali že pred prihodom Evropejcev.

Biokemija: Pasijonka vsebuje majhne in zelo spremenljive količine indolnih alkaloidov, med njimi zlasti harmana (1-metil-9H-b-karbolin). V njej so prisotne še druge sestavine, mdr. flavonoidi (izoviteksin 2”-β-D-glukozid, izoorientin 2”-β-D-glukozid, apigenin, luteolin, kvercetin, kamferol, šaftosid, izošaftosid, saponarin, viteksin, orientin in rutin), eden izmed cianogenih glukozidov, ginokardin, sladkorji (večinoma rafinoza in saharoza), steroli (stigmasterol in sitosterol), n-nonakosan in guma.

Iz rastline so izolirali tudi maltol in etil maltol. V koreninah sta bila odkrita kumarina umbeliferon in skopoletin.

Nedavno so odkrili, da je pasijonka bogat vir likopena.

Izdelki:
– nehlapno olje vrste Passiflora incarnata
– botanični izvleček vrste Passiflora incarnata
sadni izvleček vrste Passiflora incarnata – izvleček iz sadeža pasijonke

UPORABA:
Nehlapno olje vrste Passiflora incarnata
Tradicionalna raba: To je lahko, nežno olje, za katerega velja, da sprošča in pomirja. Kožo naredi na otip naravno mehko, ne da bi jo prekrilo s pretirano opaznim zaščitnim slojem.

Botanični izvleček vrste Passiflora incarnata
Tradicionalna raba: Prevretek pasijonke se uporablja zunanje, in sicer v primeru opeklin ali vnetij, zaradi njegovih domnevnih pomirjujočih in blagodejnih učinkov pa tudi v kopalnih mešanicah.

Izvleček sadeža vrste Passiflora incarnata se uporablja kot balzam in zaščitno sredstvo za kožo.

TOKSIKOLOGIJA:
O varnosti uporabe v kozmetiki ni ocene panožnega sveta.