rozmarinOPIS:
Botanika: Rožmarin je majhen zimzelen grmič z debelimi, aromatičnimi podolgovatimi listi. Visok je do 2 m. Doma je v Sredozemlju, gojijo pa ga povsod po svetu. Njegove liste (sveče ali posušene) se uporablja kot zelišče.

Izdelki: Približno 0,5 % rožmarina predstavljajo hlapno olje, flavonoidi (diosmetin, diosmin, genvanin, luteolin, hispidulin, apigenin itd.), fenolne kisline (rožmarinska, labiatska, klorogena, neoklorogena in kofeinska kislina), karnozolna kislina, rozmaricin, izorozmaricin, triterpenske kisline (predvsem ursolna, oleanolna in betulinska), diterpen rozmanol in druge snovi.

Rožmarinska kislina
To je naravna polifenolna karboksilna kislina. Je dober antioksidant in učinkuje protivnetno ter antimikrobno. Uporablja se kot nesteroidno zdravilo za zdravljenje vnetij. Rožmarinska kislina se dobro absorbira (perkutana absorpcija) in razporedi po tkivih ter je zelo biorazpoložljiva, zato je kot sestavina zelo primerna za transdermalno uporabo.

Ursolna kislina
V kozmetičnih in drugih pripravkih se uporablja kot emulgator. Zaradi svojih protivnetnih, protitumornih (kožni rak) in protimikrobnih lastnosti je uporabna za kozmetične izdelke. Obstajajo tudi dokazi, ki kažejo, da bi bila lahko ursolna kislina uporabna v tonikih za spodbujanje rasti las.

Botanični izvleček rožmarina
Izvleček rožmarina velja za enega najboljših naravnih antioksidantnih izvlečkov.

Eterično olje rožmarina se pridobiva s parno destilacijo svežih rožmarinovih cvetočih vrhov. Vsebuje predvsem monoterpenske ogljikovodike (α- in β-pinen, kamfen, limonen itd.), cineol (evkaliptol) in borneol, prisotni pa so tudi kafra, linalol, verbenon, terpineol, 3-oktanon in izobornil acetat.

Zgodovina in/ali folklora: Rožmarin in destilirana voda sta sestavini »madžarske vodice«, pomlajevalnega losjona, imenovanega po madžarski kraljici Elizabeti, ki ga je uporabljala, da je njena koža ostala brez gubic.

UPORABA:
Rožmarinov izvleček ima antioksidativne lastnosti. Rožmarinovo olje in izvlečki delujejo protimikrobno (antibakterijsko in protiglivično).

Botanični izvleček rožmarina
Tradicionalna raba: Izvleček deluje adstringentno in poživljajoče (pospešuje cirkulacijo). Večinoma se uporablja zaradi svojega učinka na lase in preprečevanja prezgodnje plešavosti. Pogosto se kombinira z boraksom, s katerim preprečuje luščenje lasišča in prhljaj. Če ga dodamo kopeli, pomaga proti slabi prekrvavljenosti.

Eterično olje rožmarina
Njegov vonj je običajno sladkozeliščen in rahlo medicinski z nadihom kafre. Domneva se, da je olje koristno za problematično kožo in proti prhljaju. Pomaga proti katarju, okužbam in spazmom ter je pomembna sestavina dekongestivnih kopeli. Nemška Komisija E je njegovo zunanjo rabo potrdila kot podporno terapijo za revmatska obolenja in težave s krvnim obtokom.

Raba rožmarinovega olja je razširjena v kozmetičnih izdelkih, prisoten pa je tudi kot dišavna sestavina in/ali kot maskirni agens. Med izdelki, v katerih se uporablja, so mila, detergenti, kreme, losjoni in parfumi (zlasti kolonjske in toaletne vodice).

TOKSIKOLOGIJA:
Raziskave poročajo, da rožmarinovo olje človeške kože ne draži in ne povzroča preobčutljivosti, da pa v nerazredčeni obliki nekoliko draži kožo zajcev.