zahodno-indijski sandalovecOPIS:
Poimenovanje: balzamični sandalovec, zahodnoindijski sandalBotanika: Je dišeč grm ali manjše drevo, visoko 2–4 m. Veje socvetij in čašic so posute z dlačicami, listi pa razvrščeni nasprotno in sestavljeni iz po 3–5 lističev na pecljih, ki so suličaste do jajčaste oziroma jajčasto-rombaste oblike, dolgi 3–13 cm, na koncih koničasti oziroma priostreni ter s svetlečo se zgornjo ploskvijo. Cvetni listi so podolgastojajčasti do jajčasti in dolgi 3–3,5 mm. Pestiči so jajčaste do ali podolgastoelipsoidne oblike in prekriti z dlačicami. Brazda je priraščena neposredno ali na peclju. Koščičasti sadež je podolgastojajčast, včasih elipsoiden, pri dnu navadno podaljšan v obroček, dolg 6–14 mm,  in črne barve.

Izdelki: Eterično olje zahodnoindijskega sandalovca je hlapno olje, ki se ga z destilacijo pridobiva iz lubja drevesa Amyris balsamifera. Je sladkega, toplega, vaniljevega vonja z lesnim karakterjem, ki spominja na cedro in benzoin.

UPORABA:
Uporablja se kot sestavina dišav in sredstvo za zakrivanje neprijetnih vonjev.

Eterično olje vrste Amyris balsamifera:

Uporablja se v proizvodnji parfumov. Deluje kot fiksativ. Prvenstveno se ga uporablja kot surovino za parfume. Na papirnatem odrezku za testiranje parfumov se lahko njegov vonj obdrži več mesecev. Olje zahodnoindijskega sandalovca deluje v parfumih kot jedro vrhnjih in srednjih not. Poleg tega učinkuje antiseptično in pomirjevalno. Najdemo ga na seznamu Mednarodne zveze proizvajalcev dišav (IFRA) iz leta 2008.

TOKSIKOLOGIJA:
Tisserand in Lawless ugotavljata, da je eterično olje zahodnoindijskega sandalovca najverjetneje nestrupeno. [Robert Tisserand, Essential Oil Safety (Velika Britanija: Churchill Livingstone, 1995), 212.] [Julia Lawless, The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils (Rockport, Mass.: Element Books, 1995), 82.]Ne sumijo, da bi bil okoljsko toksičen.

Kategoriziran je kot malo verjetno strupen ali škodljiv. O varnosti uporabe v kozmetiki ni ocene panožnega sveta.