njivska preslicaOPIS:
Poimenovanje: konjski rep, vošč, voščec, fašec, hvošč, raba, štukovac, žabna, rabozel, hvost

Botanika: Equisetum arvense je zelena trajnica – rizomska rastlina iz družine Equisetaceae. Zgodaj spomladi iz globoke in velike korenine požene ravna, verižna, plodna rjavkasta stebla. Ta so dolga 10–20 cm, njihov premer pa znaša 3–5 cm. Na vrhu stebel se razvijejo spore in takoj ko dozorijo, plodna stebla odmrejo. Zgodaj spomladi iz korenine poženejo neplodna zelena votla stebla z do 20 deli. Neplodna stebla so visoka 10–90 cm, v premeru pa merijo 3–5 cm. Iz kolenc stebla poženejo dolgi igličasti listi, ki se proti koncu zožijo, obrnjeni pa so navzgor. Njivska preslica je doma v arktičnih in zmernih pasovih severne poloble. Raste v močvirjih, v obcestnih jarkih, na vlažnih in peščenih travnikih ter na poljih. Znana je predvsem kot trdovraten plevel.

Zgodovina in/ali folklora: Približno 30 vrst preslice, ki so preživele do danes, so ostanek velikanskih gozdov izpred 300 milijonov let.
Culpeper in Dioskorid opisujeta njene koristne učinke pri zaustavljanju krvavitev. Galen jo je priporočal za celjenje tetiv, krepljenje pljuč in splošno krepljenje telesa.

Biokemija: Botanični izvleček vsebuje kisline (silicilno – 10 %, ferulino, askorbinsko, jabolčno, kavno, galno, pektinsko, taninsko, oksalno, akonitinsko), kampesterol, ekvisetrin, ekvisetonin, alkaloide (nikotin, palustrin), aminokisline (niacine), vlaknine, minerale (kalij, magnezij, kalcij, silicij, selen in cink), flavonoide in grenčine.
Izdelki: botanični izvleček vrste Equisetum arvense

UPORABA
Botanični izvleček vrste Equisetum arvense
Tradicionalna raba: Nekdaj je veljalo, da prevretek (pri zunanji uporabi) pomaga pri zaustavljanju krvavitev iz ran, celjenju ran in zmanjševanju otekanja očesnih vek. Poparek celotne rastline (nadzemnega dela) so uporabljali za izpiranje las (visoka vsebnost silicija preprečuje izsuševanje las in pojavljanje plešavosti, seboreje ter prhljaja) in krepljenje nohtov.
V kozmetiki se jo večinoma uporablja v preparatih proti gubicam, podplutbam in celulitu.

V zdravstvene namene se uporablja samo neplodna zelena stebla, ki se jih nabere poleti. Botanični izvleček se uporablja za spodbujanje izločanja vode iz telesa ter za odstranjevanje ledvičnega peska in kamnov. Uporablja se ga tudi za preprečevanje krvavitev ter kot zdravilo za bronhitis, tuberkulozo in druga pljučna obolenja. V prehrani jo priporočajo za izboljšanje presnove in delovanja ledvic, zeliščarji pa jo priporočajo tudi za revmatizem in protin.

V primeru vnetja ustne sluznice ali dlesni se grgra čaj iz njivske preslice. Znižuje krvni tlak in omejuje oziroma blaži težave, povezane s krčnimi žilami in popokanimi kapilarami.

TOKSIKOLOGIJA
Kontraindikacije: Njivska preslica je močan diuretik. Notranja uporaba lahko privede do težav s krvnim tlakom. Pred uporabo se posvetujte z zdravnikom. Ne uporabljajte je med nosečnostjo oziroma dojenjem.
Številni strokovnjaki menijo, da je njivska preslica za zdravstveno uporabo prenevarna (vsebuje namreč silikate, alkaloide in encime, kot je tiaminaza).