bela omelaOPIS:
Botanika: Bela omela je parazitska rastlina v obliki grmiča z rumeno-zelenimi stebli, dolgimi do 100 cm.  Cvetovi so v cimoznem socvetju, enospolni in štirikratno simetrični, jagode pa bele barve. Bela omela se pojavlja na olesenelih krito- in golosemenkah po večini Evrope. V Ameriki rod Viscum v naravi ne uspeva, podobna pa mu je vzhodna bela omela (rod Phoradendron).

Uporablja se zeleni del rastline oziroma njene sadeže.

Biokemija: Vsi deli bele omele vsebujejo β-feniletilamin, tiramin in sorodne spojine, polipeptide, vključno z viskotoksini, glikoproteinske lecitine, vključno z viskuminom, fenilpropanoide, vključno s siringinom, siringenin-apiozilglukozidom in 4,4′-diglukozidom (elevterozidom E). Sestavljajo jo tudi kofeinska in gentizinska kislina, polisaharidi  in druge snovi.

Izdelki:
Izvleček vrste Viscum album: izvleček iz celotne bele omele
Sadni izvleček vrste Viscum album: izvleček iz jagod (plodov) bele omele
Listni izvleček vrste Viscum album: izvleček iz listov bele omele

UPORABA
Izvleček vrste Viscum album
Izvleček vrste Viscum album je kategoriziran kot sredstvo za nego nohtov in kože ter kot blažilno sredstvo. Uporaben je v kremah za pomirjanje občutljive oziroma vzdražene kože. Tovrstne kreme delujejo antiseptično in blažilno ter zavirajo nastajanje mutiranih celic.  Izvleček bele omele bi bil zato lahko uporaben tudi v losjonih za bolnike z luskavico ter šamponih proti prhljaju.

Sadni izvleček vrste Viscum album
Uporablja se kot blažilno sredstvo.

Listni izvleček vrste Viscum album
Uporablja se kot blažilno sredstvo.

TOKSIKOLOGIJA
Viscum album je strupena rastlina, ki povzroča akutne želodčno-črevesne težave, vključno z bolečinami v želodcu in diarejo, poleg tega pa znižuje utrip.

O varnosti uporabe v kozmetiki ni ocene panožnega sveta.