indijska melijaOPIS:
Botanika: Indijska melija je hitro rastoče drevo, ki doseže višino 15–20 metrov, včasih celo 35–40 metrov. Melija je sicer zimzelena, a lahko ob hudi suši izgubi večino oziroma skoraj vse svoje liste. Njena krošnja je široko razvejena, dokaj gosta, okroglaste ali ovalne oblike. V starih primerkih, ki stojijo na samem, lahko zraste do premera 15–20 metrov.

Zgodovina in/ali folklora: Zdravilno in antimikrobno delovanje izvlečka indijske melije je znano že tisočletja. O najzgodnejši uporabi te rastline kot človeškega zdravila lahko beremo na egipčanskem papirusu iz približno 1550 pr. Kr. (Ebersov papirus). V tradicionalnem zdravilstvu Indije, Šrilanke, Burme, Indokine, Jave in Tajske se uporabljajo skoraj vsi deli indijske melije. S steblom, lubjem korenin in mladimi sadeži se zdravi malarijo in kožne bolezni, z melijinimi nežnimi listi okužbe z glistami, razjede in kardiovaskularne bolezni, znano pa je tudi, da njeni listi delujejo pesticidno oziroma da odganjajo žuželke. Olje indijske melije uporabljajo v indijskem tradicionalnem zdravilstvu že tisočletja skoraj kot zdravilo za vse in je eno najbolj priznanih zdravil za problematično kožo.
Izdelki: olje indijske melije (nehlapno olje vrste Melia azadirachta)

botanični izvleček vrste Melia azadirachta
eterično olje vrste Melia azadirachta

UPORABA:
Nehlapno olje indijske melije

Olje je zelo aromatično in znano tudi pod imeni margosa in nimba. Obstaja veliko različnih olj, a le redka imajo toliko zdravilnih učinkov kot prav olje indijske melije. Znano je tako po svojih zdravilnih kot po svojih kozmetičnih učinkih. Je vlažilno, regenerativno in restriktivno, kot mazilo pa ga je mogoče uporabljati za zdravljenje ran, ognojkov in ekcemov. Z njim lahko masiramo in tako blažimo bolečine v mišicah, otekle sklepe in vročino. Deluje protiglivično in protivirusno, pomaga pa tudi proti ušem in drugim parazitom. Slovi tudi po tem, da, naneseno na lasišče, zavira pojav plešavosti in belih las. V obliki mila lahko človeka pomaga ščititi pred bolečino, boleznimi in učinki staranja.

Botanični izvleček vrste Melia azadirachta
Uporablja se za preprečevanje vnetij dlesni in kožnih bolezni. Uničuje gliste, mehča trdo in grobo kožo, uporablja pa se ga tudi kot antiseptik ter v negi las, saj zavira izpadanje las, spodbuja njihovo rast in jih nekoliko potemni. Indijska melija tudi zavira alergične kožne reakcije. Njene sestavine zavirajo učinek histamina in zato domnevno pomagajo pri kožnih izpuščajih in bronhialnih alergijah. Nanos kreme ali losjona na osnovi indijske melije tako zaustavi srbenje izpuščajev in ublaži njihovo vnetje.

Eterično olje vrste Melia azadirachta
Kot del izdelkov za nego zob se uporablja za odstranjevanje zobnega kariesa in blaženje vnetij ustne votline. Naravno olje (pridobljeno iz semena A. indica) ima močan antimikrobni učinek.

Lubje in listi indijske melije

Tradicionalna raba: iz indijske melije v Indiji izdelujejo ščetke za zobe, usta in dlani. Tam je še vedno razširjeno tudi žvečenje paličic indijske melije, vse pogosteje pa se jo dodaja v zobne paste. V slednji se uporablja predvsem melijin list v prahu ter njegovi izvlečki. Melijin list sicer ni najučinkovitejši del indijske melije za rabo v izdelkih za nego zob, a proizvajalci učinkovitejšega lubja v zobnih pastah nočejo uporabljati, saj bi jim dalo rjavo barvo.

TOKSIKOLOGIJA:
Eterično olje vrste Azadiatrichta indica

Ne predstavlja resnejšega tveganja, a ga je vseeno priporočljivo hraniti izven dosega otrok in se izogibati stiku z očmi. (Preobčutljivost pri morskih prašičkih, draženje oči pri zajcih.)
O varnosti uporabe v kozmetiki ni ocene panožnega sveta.

Botanični izvleček vrste Melia azadirachta
Toksičnost pri dermalni uporabi ni bila ugotovljena.

Nehlapno olje indijske melije
Olje za čebele, sesalce, ptiče in deževnike ni strupeno; na splošno vpliva samo na žuželke, ki srkajo njen rastlinski sok. Domnevno ni povsem neškodljivo niti za nekatere koristne žuželke. Če liste indijske melije v soncu poškropimo z melijinim oljem, lahko na njih pride do ožganin. Melijino olje je biorazgradljivo.