kardamomOPIS:
Botanika: Kardamom ali kardamon imenujemo več rastlin iz sorodnih rodov Elettaria in Amomum iz ingverjeve družine Zingiberaceae. Vrstam iz rodu Elettaria navadno pravimo kardamom, zeleni kardamom ali pravi kardamom, tistim iz rodu Amomum pa črni kardamom, rjavi kardamom, kravan, javanski kardamom, bengalski kardamom, siamski kardamom, beli kardamom ali rdeči kardamom. V vsakem primeru je kardamom trsu podobna trajnica s suličastimi listi z dolgimi peclji. Doseže višino do 4 m. Njegov veliki, mesnati rizom je podoben ingverjevemu. Cvetovi so drobni, rumenkasti z vijoličnim vrhom. Na njihovem mestu nato zrastejo podolgovati sivi sadeži, vsak od njih pa vsebuje številna semena. Kardamom izvira iz tropske Azije, danes pa je njegova pridelava razširjena po tropskih predelih Indije, Šrilanke, Laosa, Gvatemale in El Salvadorja.

Uporablja se njegove posušene skoraj dozorele sadeže s semeni.

Zgodovina in/ali folklora: Kardamom so dobro poznali že v starih časih. Egipčani so ga uporabljali v parfumih in kadilih ter ga žvečili kot belilo za zobe, Rimljani pa so ga jemali za želodčne težave, ki so sledile prenajedanju.

Kardamom se v tradicionalnem zdravilstvu Indije in Kitajske pogosto uporablja kot stimulans, z njim se zdravi okužbe zob in dlesni, preprečuje in zdravi težave z grlom, zdravi težave z izločili, vnetja očesnih vek in tudi obolenja prebavil (v sredstvih proti napenjanju, za pomirjanje želodca in v odvajalih). Uporablja se ga za raztapljanje ledvičnih in žolčnih kamnov, znano pa je tudi, da so ga nekoč uporabljali kot protistrup pri pikih kač in škorpijonov.

Arabci ga meljejo in dodajajo kavi, sicer pa je pomembna sestavina azijske kuhinje.

Biokemija: Eterično olje kardamoma sestoji iz hlapnega dela (ki vsebuje predvsem α-terpinil acetat, 1,8-cineol, limonen, linalol, borneol in kisline, kot so ocetna, butirna, dekanojska, citronelska, heptanojska in nerilna), beljakovin, nehlapnega dela (ki vsebuje sterole (β-sitostenon, stigmasterol in β-sitosterol) in n-alkane) ter visokega deleža škroba, mangana in železa.

Izdelki: eterično olje vrste Elettaria cardamomum, ki se pridobiva s parno destilacijo posušenih skoraj dozorelih sadežev skupaj s semeni

UPORABA:
Kardamomovo olje je antiseptik, antispazmodik, diuretik, stimulans, afrodiziak in tonik, poleg tega pa pomaga proti napenjanju in glavobolu, je dobro za prebavo, pomirja želodec in spodbuja izkašljevanje.

Eterično olje vrste Elettaria cardamomum
Olje kardamomovih semen se večinoma uporablja kot aromatično učinkovino, ki daje okus zdravilom, in kot dišavo v milih, detergentih, kremah, losjonih, rdečilih za ustnice, lakih za lase, pudrih in parfumih. Uporablja se ga tudi kot naravno aromo za žgane pijače. Razširjena je njegova uporaba v masažnih in kopalnih oljih, ki so zaradi njega osvežujoča in poživljajoča, zlasti kadar ste šibki in psihično utrujeni.

TOKSIKOLOGIJA:
Podatki, ki so na voljo, kažejo, da kardamomovo olje na splošno ni strupeno, ne draži kože in ne povzroča preobčutljivosti. Amesov test pri kardamomu ni pokazal nikakršnega mutagenega delovanja.

Poskusi in vitro so pokazali protimikrobne učinke, ki so bili posledica različnih sestavin eteričnega olja.

In vitro je bilo pokazano tudi antispazmodično delovanje kardamomovega olja na izolirano tkivo mišjega in zajčjega črevesa. Vodni izvleček kardamomovih semen je v pufrski raztopini povečal aktivnost tripsina.

Draži oči. Posamezniki poročajo o preobčutljivostni reakciji ob stiku s kožo.