koprivaOPIS:
Botanika: Kopriva je zelena trajnica, visoka 30–150 cm. Je bodisi enodomna bodisi dvodomna. Stebla so štirikotna in kot listi posuta s pekočimi dlačicami. Listi so razvrščeni nasprotno, so jajčaste do srčaste podolgastosuličaste oblike in nazobčeni. Cvetovi so zeleni, zbrani v aksilarna razcvetja, cvetijo pa od junija do septembra.

Zgodovina in/ali folklora: Njuhanje posušenih listov pomaga pri zaustavljanju krvavitev iz nosu. Z vdihavanjem hlapov, ki nastajajo ob zažiganju posušenih listov, se zdravi akutni bronhitis. Iz koprive se poleg tega pridobiva sivozeleno barvilo. Imenujejo jo tudi »Marsovo zelišče«.

Izdelki: Iz koprivine korenine so izolirali številne spojine različnih polarnosti in različnih kemičnih razredov, med drugim maščobne kisline, terpene, fenilpropane, lignane, kumarine, triterpene, ceramide, sterole in lektine. Med njimi so mdr. oksalna kislina, linolejska kislina 14-oktakosanol, 13-hidroksi-9-cis,11-trans-oktadekadienojska kislina, α-dimorfekolična kislina (9-hidroksi-10-trans,12-cis-oktadekadienojska kislina), skopoletin, p-hidroksibenzaldehid, homovanilil alkohol, β-sitosterol, stigmasterol, 24-R-etil-5α-holestan-3β,6α-diol, kampesterol, davkosterol (in sorodni glikozidi), sekoizolaricirezinol-9-O-β-D-glukozid, neoolivil, oleanojska kislina, ursolna kislina, aglutinin Urtica dioica in polisaharidi RP1–RP5.

Uporablja se stebla, liste in korenino. Kopriva ima antioksidantne, analgetične, protivnetne in protimikrobne lastnosti.

UPORABA:
Botanični izvleček vrste Urtica dioica
Tradicionalna raba: Koprive so pogosta sestavina kopeli za stopala, iz katerih tako izvlečejo nečistoče in nekoliko ublažijo utrujenost. Izvleček listov se uporablja lokalno površinsko za zdravljenje revmatičnih obolenj, zunanje pa se uporablja tudi kot balzam za lase, s katerih domnevno odstranjuje prhljaj.

Poročajo, da je izvleček koprive uporaben kot biološki aditiv šamponom, trajno kodranim lasem, balzamom za lase, osvežilcem za kožo in drugim izdelkom za nego kože.

TOKSIKOLOGIJA:
Korenine koprive ne smejo uporabljati posamezniki z znano alergijo na rastline iz družine Urticaceae.