dvoletni svetlinOPIS:
Poimenovanja: dvoletni svetlin, blanda, gospodična, smrečka.

Botanika:
Dvoletni svelin je eno- ali dvoletnica, visoka 1–3 m, njegovi listi pa so pred cvetenjem v talni rozeti, suličasti, dolgi 10–22 cm in široki 1 cm. Cvetovi so štirimerni in rumeni. Sadež je suh strok, dolg do 4 cm, in vsebuje številna drobna semena. Svetlin izvira s severnoameriških pašnikov, naftnih polj in obcestnih jarkov. V Evropi in Severni Ameriki pa tudi drugod po svetu ga gojijo zaradi olja njegovih semen.

Zgodovina in/ali folklora:
Ponekod ga imenujejo tudi večerna zvezda, saj njegovi cvetni listi ponoči oddajajo fosforescentno svetlobo. Njegovo rodoslovno ime pa izhaja iz grških besed oinos – »vino«,in thera – »lov«; to svetlinovo starogrško ime mu je nadel Teofrast. Svetlin se med ljudmi imenuje tudi veščec ali nočni cvet. Iz starih ljudskih poimenovanj je torej razvidno, da se ta divja rastlina z rumenimi cvetovi zares odpre šele ponoči. Ponekod po svetu uživajo njegove mesnate korenine, ki jih jeseni izkopljejo, nato pa v olju in kisu skuhajo v nekakšno juho.

Izdelki:
Oleum Oenotherae biennis je nehlapno olje, pridobljeno iz semen vrste Oenothera biennis L. (Onagraceae). Seme vsebuje približno 14 % nehlapnega olja. Glavne sestavine olja so linolna kislina (cis-linolna kislina) (65–80 %) γ-linolenska kislina (cis-γ-linolenska kislina) (8–14 %), oleinska kislina (6–11 %), palmitinska kislina (7–10 %) in stearinska kislina (1,5–3,5 %). Med drugimi sestavinami so še steroli in triterpenski alkoholi.

UPORABA:
Botanični izvleček – rastlina je adstringens in proizvaja sluz. Iz listov in stebel je mogoče narediti poparek za obrazno parno kopel z adstringentnim delovanjem. Nekatere sestavine svetlina delujejo protivnetno in antioksidativno. Z njegovimi obkladki se pospešuje celjenje ran in blaži bolečine. Športniki si za moč z njegovimi koreninami zdrgnejo mišice.

Nehlapno olje dvoletnega svetlina – tradicionalna raba: Olje je dobro poznano kot eden najboljših virov gama-linolenske kisline, zato je priljubljeno vlažilno in hranilno sredstvo za kožo.

Z njim se že od nekdaj blaži plenični izpuščaj in luskavico, izbruhe aken, starajočo se kožo in izsušenost kože. Toda rezultati kliničnih raziskav uporabe olja dvoletnega svetlina za zdravljenje luskavice ne podpirajo.

Danes se ga vedno pogosteje uporablja v kozmetičnih izdelkih, vključno z losjoni za roke, mili, šamponi idr. V kremah za roke se ga uporablja kot mehčalo.

TOKSIKOLOGIJA:
Raziskave ne poročajo o toksičnih ali resnejših stranskih učinkih olja dvoletnega svetlina. Ugotovitve o stranskih učinkih uporabe olja dvoletnega svetlina v površinskih mazilih za opečeno kožo in druge kožne težave so skladne z ugotovitvami glede kateregakoli drugega dodatka maščobnih kislin. (http://www.minddisorders.com)

Obstajajo indikacije, da lahko olje dvoletnega svetlina zviša tveganje podplutb in krvavitev, zato njegova uporaba v primeru obolenj, ki jih spremljajo krvavitve, ni priporožljiva. (http://www.webmd.com)

O varnosti uporabe v kozmetiki ni ocene panožnega sveta.