cinkova solOPIS:
Cink je kemijski element, ki spada med kovine, cink-PCA pa je cinkova sol L-pirolidon karboksilne kisline. Ta zavira delovanje encima 5-alfa reduktaze, ki spodbuja nastajanje dihidroksitestosterona, hormona, ki uravnava aktivnost žlez lojnic. Cinkova sol je poleg tega naraven vlažilni dejavnik aminokislinskega tipa in je močno antibakterijska.

UPORABA:
Cink-PCA je naravno vlažilno sredstvo, podobno naravnim kožnim vlažilnim dejavnikom, ki pomaga proti prekomernemu izločanju loja na koži in lasišču ter ju tako očisti in osveži. Odstranjuje umazanijo, olje in ostanke kozmetičnih izdelkov, spodbuja prekrvavljenost kapilar in pomaga pri odstranjevanju prhljaja. Cinkovo sol se zato pogosto uporablja pri zdravljenju kožnih obolenj in splošni negi kože.

Aktivna učinkovina cink-PCA deluje antibakterijsko in pomaga proti seboreji, kar pomeni, da je zaradi nje lasišče manj mastno, sol pa pomaga tudi pri odstranjevanju bakterij z lasnih korenov ter tako ublaži vzdraženost, luščenje in srbenje lasišča.

Cinkova sol je uporabna tudi za odpravljanje neprijetnega telesnega vonja, saj zavira razvoj bakterijskih encimov, ki neprijetni vonj povzročajo.

TOKSIKOLOGIJA:
Nobenih dokazov ni, da bi bila cinkova sol kakorkoli dražljiva in fototoksična, da bi povzročala preobčutljivost ali mašenje por. Ugotovljeno je bilo, da cink-PCA ne draži kože in ne povzroča preobčutljivosti (tako ob izpostavljenosti UV-sevanju kot brez nje). Zaključeno je bilo torej, da je sedanja raba cinkove soli v kozmetičnih pripravkih varna, ne sme pa se je uporabljati v kozmetičnih izdelkih, ki vsebujejo nitrozirajoče spojine.