mandarinaOPIS:
Poimenovanje: mandarina, evropska mandarina, prava mandarina, tangerina (v Ameriki)

Botanika: Mandarina (Citrus reticulata) je sadež drevesa, hkrati pa tudi samo drevo iz roda Citrus (družina Rutaceae) ter ob citronki (Citrus medica) in pomelu (Citrus maxima ali C. grandis) ena izmed treh izvornih vrst rodu Citrus. Splošno sprejeta je teorija, da so vsi ostali citrusi zgolj hibridi, ki so jih v dolgih stoletjih razvili iz teh treh vrst. Mandarina je med njimi hitro postala najbolj znana in prepoznana, saj je izmed vseh treh edina sladkega okusa. Izvorna mandarina (C. nobilis) je doma na Japonskem in Kitajskem, v Sredozemlje pa je iz Indonezije in Indije prišla zgodnejša vrsta (C. reticulata). Danes obstaja na desetine vrst mandarine, ki pa so le sorte, ki jih je s pomočjo selekcije in drugih metod razvil človek.

Mandarina je precej velik grm, visok približno 2 m, čeprav obstajajo tudi vrste, ki dosežejo višino 4 m. Listi so drobni in zelo dišeči. Sadeži so pri peclju nekoliko sploščeni, z vej pa jih je zelo enostavno pobrati. Lupina je tanka in dišeča. Olupljen sadež je razdeljen na bledo oranžne ter zelo sočne in sladke dele, ki jih je drug od drugega zelo lahko ločiti. Odraslo drevo obrodi od 400 do 600 sadežev.

Sadeže se uporablja sveže ali za nadaljnjo predelavo v kandirane mandarine in marmelade. Iz olupka se s hladnim stiskanjem pridobiva eterično olje.

Zgodovina in/ali folklora: Poimenovanje »mandarina« izvira iz zgodnjega 19. stoletja, ko so jo tako imenovali zaradi njenega kitajskega izvora, Mandarini so bili namreč kitajski aristokrati in zelo pomembni  ljudje. Sadež mandarine je bil tradicionalno darilo za mandarine, tako da je bilo razumljivo, da so te nove sadeže s kitajske poimenovali enako, saj so bili tudi ti plemeniti neznani sadeži aristokratski in razmeroma blede barve.
V tradicionalnem kitajskem zdravilstvu se posušeno mandarinino lupino uporablja za uravnavanje čija in zdravljenje trebušnega napenjanja, za pospeševanje delovanja prebavil in jeter ter za zaviranje izločanja žolča. Mandarine se uporabljajo tudi v indijskem ajurvedskem zdravilstvu. V Franciji jih uporabljajo kot varno zdravilo za otroške težave s prebavo, proti kolcanju in tudi za težave starejših (npr. s prebavo).

Biokemija: Hlapno mandarinino olje kot svojo glavno sestavino vsebuje limonen. Med drugimi sestavinami so še linalol, citral, citronelal, nerol, geraniol, α-pinen, β-pinen, mircen in metil N-metilantranilat.

Izdelki: eterično olje vrste Citrus reticulata
Mandarinino eterično olje je tekočina prijetnega vonja in svetlorumene, nekoliko fluorescentne barve. Iz mandarinine lupine se ga pridobiva s hladnim stiskanjem.

UPORABA
Eterično olje vrste Citrus reticulata
Za isto eterično olje se pogosto uporablja tako besedo »mandarinino« kot »tangerinino«, pri čemer se poimenovanje »mandarina« pogosteje uporablja v Evropi, dočim je v Ameriki pogostejše ime »tangerina«. Toda čeprav gre za isto rastlinsko vrsto z istim botaničnim imenom, se sadeža – mandarina in tangerina po barvi, obliki in okusu malce razlikujeta.
Olje opisujejo kot protivnetno, antiseptično, antispazmodično, in tonično, velja pa tudi, da deluje kot stomahik in citofilaktik (spodbuja nastajanje belih krvnih telesc). Domnevajo tudi, da učinkuje pomirjujoče na živčni sistem, saj pomirja in nekoliko uspava (pomaga tudi proti tesnobi, vrtoglavici in živčnosti). Uporablja se ga v losjonih in kremah za preprečevanje nastajanja strij pri nosečnosti, saj spodbuja krvni obtok in pomaga proti zastajanju vode v telesu. Mandarinino olje se uporablja tudi v mešanih masažnih oljih, kopelih ter parnih kopelih in uparjalnikih.

Številne laboratorijske raziskave so pokazale antioksidativno delovanje mandarininega olja, saj vsebuje C-vitamin, folat in β-karoten.

In vitro je bilo pokazano, da mandarinin olupek učinkuje antineoplastično, za kakršnokoli medicinsko rabo mandarine pa so vendarle potrebne še nadaljnje raziskave.

TOKSIKOLOGIJA
Ob pravilni uporabi velja mandarinino olje za zelo nežno in varno eterično olje.
Po drugi strani pa je hladno stisnjeno mandarinino olje lahko fototoksično, zato z mandarininim oljem osveženo kožo ni dobro izpostavljati sončni svetlobi.