plavica - modri glavinecOPIS:
Botanika: Plavica je drobna enoletna cvetoča rastlina iz družine Asteraceae, doma v Evropi, kjer je nekoč pogosto rasla kot plevel na poljih. Zraste 30–90 cm visoko in ima sivkasto-zelena, razvejena stebla. Listi so suličasti in dolgi 1–4 cm. Cvetovi so najpogosteje živo modre barve, rastejo pa v glavicah (capitula) premera 1,5–3 cm, pri katerih prstan maloštevilnih večjih žarkastih cvetov obdaja osrednji skupek diskastih cvetov. Cveti poleti. Njene cvetove se tedaj potrga in posuši v senci. Njeno modro barvilo je protocianin. S selekcijo so ustvarili že nekaj sort različnih pastelnih barv, vključno z rožnato in vijolično.

V svojem avtohtonem okolju v Evropi je danes ogrožena. Ker se je uporabljala kot okrasna vrtna rastlina in so njena semena kontaminirala semena poljščin, je danes naturalizirana tudi drugod po svetu, med drugim v Severni Ameriki in v nekaterih predelih Avstralije.

Zgodovina in/ali folklora: Plavico so poznali že stari Grki. Njihova boginja poljedelstva Cerera je v laseh nosila cvet plavice. V preteklosti so iz cvetov pridobivali črnilo, s katerim so barvali tkanine. Plavica je že od nekdaj cenjena rastlina za oči. Nekoč je veljalo, da blaži videz utrujenih oči in da izboljšuje vid (v Pariškem kodeksu se je že davno pojavila Eau de Casselunette). Njen prevretek se uporablja tudi kot ustno vodico v blagih primerih vnetja dlesni.

UPORABA:
Proti vzdraženosti vek in blažjim primerom vnetja očesne veznice se plavica uporablja v obliki preveze. Pomaga tudi proti krastam na lasišču in proti prhljaju. Nekateri verjamejo, da se zaradi praška, pripravljenega iz posušenih cvetov, rane celijo hitreje in se redkeje zagnojijo.

Plavica ima adstringenten učinek in tonira kožo, deluje torej mehčalno in osvežujoče. Vsakodnevno jo je mogoče uporabljati za čiščenje in toniranje kože, zlasti občutljivih predelov okrog oči, kjer odpravlja zabuhlost in otekanje.

Pri prehrani se plavica uporablja kot barvilo v zeliščnih čajih.

TOKSIKOLOGIJA:
Plavica je kot barvilo za zeliščne čaje varna.
Kot prehransko dopolnilo pa lahko pri ljudeh, ki so občutljivi na rastlinsko družino Asteraceae/Compositae, izzove alergično reakcijo. Med članice te družine spadajo tudi ambrozije, krizanteme, ognjiči, marjetice in številne druge rastline.