sladkorOPIS:
Botanika: Saccharum officinarum oziroma sladkorni trs je travnata trajnica iz družine Poaceae. V tropskih in subtropskih krajih ga pridelujejo zaradi saharoze, ki se nahaja v steblih. Za svojo rast potrebuje podnebje, kjer temperature nikoli ne padejo pod ničlo, v času rasti pa mora pasti tudi dovolj dežja, da lahko v celoti izkoristimo njegovo potencialno višino.

Zgodovina in/ali folklora: Na Havajih so z mladimi stebli sladkornega trsa zdravili raztrganine in ureznine. Skupaj s še nekaterimi drugimi rastlinami in soljo so stebla zavili v listje in jih spekli na žerjavici, nato pa iz njih iztisnili sok in ga nakapali na ureznino. Na Karibih domačini iz sokov različnih vrst palm še danes pripravljajo nekakšen sladkor; sok pa se imenuje toddy oziroma palmovo vino in se ga prevretega uživa kot alkoholno pijačo. Palmov sladkor se imenuje tudi jaggery, domačini pa mu pripisujejo številne zdravilne učinke. Na Samoi s pepelom listov zdravijo očesna vnetja.

Izdelki: botanični izvleček sladkornega trsa, Saccharum officinarum

Pridelek požanjejo mehansko ali ročno, ga nasekajo in hitro prepeljejo v predelovalni obrat. Tam sladkorni trs bodisi zmeljejo in nato njegov sok izvlečejo s pomočjo vode bodisi poteka ekstrakcija sladkorja s pomočjo difuzije. Sok nato prečistijo z apnom in segrejejo, s čimer v njem uničijo encime. Redki sirup, ki tako nastane, gre nato v vrsto uparjalnikov in postaja vedno bolj koncentriran, na koncu pa z izparevanjem v vakuumu odstranjuje še vodo. V tako nastalo prenasičeno raztopino položijo semenske sladkorne kristale, sladkor nato kristalizira in ko se to zgodi, ga odstranijo iz tekočine in posušijo. Stranski produkt postopka sta melasa in bagasa, ki sodita med vlakninske snovi iz stebel. Daju ju v peč, kjer med gorenjem zagotavljata energijo za vretje sirupa. Kristali nerafiniranega sladkorja so prekriti z lepljivo rjavo plastjo. Sladkor je splošno ime za celo kategorijo snovi, ki so sladkega okusa. To so ogljikovi hidrati. Iz različnih virov se pridobiva različne vrste sladkorja.

UPORABA:
Sladkor kot naravni konzervans:

Visoke koncentracije sladkorja varujejo živila pred mikroorganizmi, ki povzročajo kvarjenje.

Botanični izvleček sladkornega trsa, Saccharum officinarum:

Tradicionalna raba: Najdemo ga v vlažilcih in regeneratorjih, izdelkih za telo in dlani ter kremah za po sončenju.

TOKSIKOLOGIJA:
O varnosti uporabe v kozmetiki ni ocene panožnega sveta.