licejaOPIS:
Botanika: Litsea cubeba je manjše drevo, visoko 5–12 m, čigar deblo ima premer 6–20 cm. Doma je na Kitajskem, v Indoneziji in še ponekod drugod v jugovzhodni Aziji, predvsem v goratih predelih. Na Kitajskem uspeva v naravi le na jugu države, a je bilo uspešno udomačeno in ga zdaj gojijo na obsežnih področjih srednje in vzhodne Kitajske južno od reke Jangce. V Indoneziji pa uspeva v naravi na Javi, Sumatri in Kalimatanu, in sicer med 700 in 2300 metri nad morjem.

Izdelki: eterično olje vrste Litsea cubeba:

Licejino olje se pridobiva z destilacijo drobnih, popru podobnih sadežev drevesa Litsea cubeba. Kitajsko licejino olje, ki je edino, ki je dostopno tudi na mednarodnih trgih, vsebuje veliko citrala (približno 70 %). To olje ima intenziven sladko svež vonj, ki spominja na limone.

UPORABA:
Eterično olje vrste Litsea cubeba

Eterično olje vrste Litsea cubeba učinkuje protimikrobno (nekatere hlapne sestavine olja imajo protimikroben učinek na patogene oziroma mikroorganizme, ki povzročajo kvarjenje).Olje se uporablja tudi kot dišava (zlasti v milih) in kot aroma v živilih. Znano je po svojih močnih učinkih, in sicer spodbuja fizično sproščenost in duševni mir.

TOKSIKOLOGIJA:
Eterično olje v nerazredčeni obliki draži kožo in oči. Ob stiku s kožo lahko povzroči preobčutljivost. Izogibajte se neposrednemu stiku s kožo.

O varnosti uporabe v kozmetiki ni ocene panožnega sveta.