limetaOPIS:
Botanika: Limeta je zimzeleno drevo iz rodu Citrus (družina Rutaceae) z močnimi ostrimi trni. Zraste približno 4,5 m visoko. Listi so srednje veliki, jajčaste oblike s topo konico, pri dnu pa zaokroženi do klinasti. Cvetovi so veliki in dišeči, sadeži majhni, ovalne do okrogle oblike s tenko lupino. Če dozorijo na drevesu, so sadeži zlatorjave ali nekoliko oranžne barve, v večini primerov pa se jih pobere, ko so še zeleni, saj so takrat  okusnejši in sočnejši. Njihove rezine so zelo dišeče in kislega okusa, saj vsebujejo do 6 % citronske kisline. Medtem ko so vsi drugi citrusi subtropska drevesa, je limeta prava tropska rastlina; doma je v južni Aziji (Malezija in Indija). Danes jo gojijo predvsem v jugovzhodni Aziji, južni Floridi, Srednji Ameriki (Mehiki) in na Karibskem otočju (npr. na Kubi).

Uporablja se sveža lupina nezrelega zelenega sadeža ali celoten stisnjen sadež.

Zgodovina in/ali folklora: Stolčeno lupino nezrelega sadeža se lahko nanese na veke in tako blaži vnetja oči. Limetin sok so antilski Kreoli uporabljali kot antiseptik. Arexa (waimiri atroari), pijača iz limet, je znana kot zdravilo proti prehladu. Wayampski Indijanci iz Francoske Gvajane z zmečkanimi listi, nanesenimi na čelo, zdravijo glavobole.

Limeta je, kot drugi citrusi, antiskorbutik. »Limey«, stara angleška slengovska beseda za Britance, se je sprva nanašala le na britanske mornarje, najverjetneje pa izhaja iz prakse Kraljeve in Trgovske mornarice, ki sta svoje mornarje oskrbovali z limetinim sokom in tako preprečevali skorbut.

Biokemija: Destilirano limetino olje vsebuje visoke koncentracije terpenskih ogljikovodikov (npr. δ-limonen), oksigenirane spojine (citral, terpineol, cineol in linalol) in germakren B (pomembna sestavina dišav s sladkim, lesnato-začimbnim vonjem, ki spominja na geranije).

Hladno stisnjeno limetino olje ima podobno sestavo kot destilirano olje, vsebuje pa tudi antranilate in substituirane kumarine (kot sta npr. limetin in bergapten).

Izdelki: eterično olje vrste Citrus aurantifolia – limetino olje
Limetino olje se pridobiva s hladnim stiskanjem sveže lupine zelenega nezrelega sadeža (iztisnjeno limetino olje) ali pa s parno destilacijo celotnega zmečkanega sadeža ali njegovega soka (destilirano limetino olje). Centrifugirano limetino olje se pridobiva s hitro centrifugo mešanice zmečkanih sadežev, s čimer se olje razloči od mesa.

UPORABA:
Limetino olje ima podobne učinke kot limonino in druga citrusna olja. Je antiskorbutik in hladilno sredstvo. Limetin sok je že od nekdaj znan kot vir vitamina C, kljub temu pa se limete uporablja predvsem kot živilo in ne v zdravilske namene.

Eterično olje vrste Citrus aurantifolia
Limetino olje je bogat vir maščobnih kislin, izdelki za nego kože pa imajo zahvaljujoč njemu vlažilne in zaščitne lastnosti. Njegova aroma dvigne in poživi razpoloženje, vas napolni z energijo in lahko pomaga pri blaženju utrujenosti ter izboljša miselno aktivnost in spomin. Pogosto se ga uporablja kot aroma v živilih.

Stiskano olje se uporablja kot dišavna sestavina in fiksativ (kumarini). V koncentracijah do 1,5 % ga najdemo v kremah, losjonih, milih, detergentih, parfumih in masažnih oljih. Uporabno je za odganjanje komarjev in učinkuje do 5 ur; proti komarjem, ščurkom in muham deluje tudi kot insekticid.

TOKSIKOLOGIJA:
Kože, na katero ste nanesli stiskano limetino olje, ne izpostavljajte sončnim žarkom, saj lahko olje povzroči fototoksičnost. Destilirano limetino olje ni fototoksično.