OPIS:
Botanika: Euphrasia (smetlika) je rod približno 450 rastlinskih vrst v družini Orobanchaceae (v preteklosti Scrophulariaceae). To so majhne zelene rastline, večinoma enoletnice, ki polparazitsko uspevajo na travah in drugih rastlinah ter dosežejo višino do 0,4 m. So preproste ali razvejene, listi so razvrščeni nasprotno in so sedeži, jajčaste do okroglaste oblike, dlanasto žilnati in zgoraj grobo nazobčeni. Ovršni listi so navadno razvrščeni premenjalno. Cvetovi so drobni, štiridelni in zgoraj globoko zarezani. Vrste iz rodu Euphrasia uspevajo v hladnih krajih, kot so subarktična področja ali alpska področja tropskih gora severne in južne poloble. Večina jih pride na tržišče iz Evrope, v omejenih količinah pa so tudi v naravi rastoče rastline v Severni Ameriki.

Uporablja se bodisi celotno rastlino bodisi liste, stebla ali cvetove.

Zgodovina in/ali folklora: Rod Euphrasia je dobil svoje ime po starogrški Evfrozini, eni izmed treh gracij, ki predstavlja veselje, radost in zadovoljstvo. Čeprav so smetliko poznali že stari Grki, jo znova najdemo omenjeno šele v 14. stoletju kot zdravilo za vsa očesna obolenja.

V tradicionalnem zdravilstvu se je smetliko uporabljalo notranje in zunanje, in sicer za zdravljenje očesnih okužb, izboljševanje prebave, v primeru želodčnih obolenj, prehladov, senenega nahoda, glavobolov, težav s sluznico, v primeru zlatenice, rinitisa in alergij.

Biokemija: Botanični izvleček smetlike vsebuje oleinsko, linolejsko, palmitinsko in stearinsko kislino, iridoidne glikozide (avkubin, katapol, evfrozid, evrostozid, genipozid, adoksozid, iksorozid in musaenozid), galotanine, kofeinsko in ferulinsko kislino, glukozo, smole in hlapno olje.

Izdelki: botanični izvleček Euphrasia spp.

UPORABA:
Smetlika pomaga proti katarju in vnetjem, je adstringent, tonik in protimikrobno sredstvo, tonira in pomirja kožo ter spodbuja delovanje jeter in s tem razstrupljanje telesa.

Botanični izvleček Euphrasia spp.

V kozmetični industriji se ga uporablja kot protimikrobno sredstvo in kot adstringent za izsušeno kožo, mastne lase, toniranje kože ter kot balzam in tonik v kremah, losjonih, šamponih in balzamih za lase.

Smetlikino vodico se uporablja kot aromatično sredstvo v živilih, kot dišavno sredstvo in sredstvo za zakrivanje neprijetnih vonjev.

Izvleček smetlike se uporablja predvsem v Evropi, in sicer kot sredstvo za izpiranje ali obvezo za vzdražene oči in z očmi povezana vnetna ali krvožilna obolenja, kot so vnetje očesne veke, vnetje očesne veznice, solzeče se in vnete oči, očesni katar in pretirano izločanje sluzi v očeh. Najpogosteje se jo uporablja v obliki tople preveze ali čaja, na voljo pa so tudi pripravki v obliki kapsul.

TOKSIKOLOGIJA:
Na splošno velja, da izvleček smetlike ob zunanji uporabi ni strupen, ne draži kože in ne povzroča preobčutljivosti, njegova varnost med nosečnostjo in dojenjem pa ni dokazana. Posamezniki, ki imajo okvare jeter, smetlike ne smejo uživati, v nobenem primeru pa ni dobro uživati prevelikih odmerkov, saj lahko povzročijo vrtoglavico, težave z jetri in slabost.