cimetOPIS:
Botanika: Cimetovec (C. verum) je srednje veliko zimzeleno drevo, ki zraste do višine
10–20 m. Njegovo lubje je tenko, gladko in rožnatorjave barve, listi pa so razvrščeni nasprotno in eliptične ali ovalne do suličasto-ovalne oblike. Cvetovi so svetle rumenkasto zelene barve. Vse vrste cimetovca so doma v jugovzhodni Aziji.

Uporablja se posušeno lubje, liste in vejice.

Biokemija: Olje cimetovega lubja oziroma cimetovo olje kot svojo glavno učinkovino vsebuje cinamaldehid (navadno 60–75 %), poleg tega pa še evgenol, evgenol acetat, cinamil alkohol, metil evgenol, benzaldehid, kuminaldehid, benzil benzoat, linalol, monoterpenske ogljikovodike, karofilen, safrol in druge spojine.

Olje cimetovih listov vsebuje visoke koncentracije evgenola (šrilanški cimetovec 80–88 %; sejšelski 87–96 %). Poleg tega vsebuje še cinamaldehid, cinamil acetat, evgenol acetat, benzaldehid in druge snovi. Poročajo, da olje listov kitajskega cimetovca vsebuje le približno 3 % evgenola, da pa ima visoko vsebnost safrola.

Izdelki: cimetovo olje, ki se pridobiva s parno destilacijo spodnjega sloja lubja nekaterih vrst cimetovca

Eterično olje cimetovih listov (eterično olje vrste Cinnamomum zeylanicum) se pridobiva s parno destilacijo listov in vejic nekaterih vrst cimetovca.

UPORABA:
Cimet cassia, pravi cimet in njuna olja se uporabljajo za okus v živilih, kot tonik pa tudi kot sredstvo proti vzdraženosti kože v kozmetičnih pripravkih, mdr. mazilih, losjonih za sončenje, nosnih sprejih, ustnih vodicah in zobnih pastah.

Eterično olje vrste Cinnamomum zeylanicum
Cimetovo olje se večinoma uporablja kot dišava in zaradi njegovega okusa. Cimetovo lubje je zaradi prisotnosti metil amil ketona osvežujoče in hladilno. Cimetovo olje (najverjetneje iz cimetovega lubja) poleg tega učinkuje protiglivično, protivirusno, baktericidno in larvicidno.

Olje listov šrilanškega cimetovca se uporablja kot dišavno sestavino v milih, detergentih, kremah, losjonih in parfumih.

TOKSIKOLOGIJA:
Eteričnega olja vrste Cinammomum zeylanicum se v aromaterapiji ne uporablja, saj lahko poškoduje kožo.

Pogoste so alergične reakcije na C. verum.

Cinamaldehid lahko pri ljudeh povzroči dermatitis, do alergičnih reakcij pa pride ob stiku z izdelki, ki vsebujejo bodisi cinamaldehid bodisi cimetovo olje. Cimet lahko izzove alergično reakcijo tudi pri nekaterih posameznikih, ki so alergični na perujski balzam. Olje cimeta cassia lahko vzdraži kožo ali sluznico, oba učinka pa sta najverjetneje zopet posledica cinamaldehida.

Za alkoholni izvleček cimeta, cimetovega olja in olja cimeta cassia so in vitro pokazali mutagensko delovanje. Nedavna raziskava eteričnega olja C. cassia pa po drugi strani z Amesovim testom ni pokazala mutagenske dejavnosti.

O varnosti uporabe v kozmetiki ni ocene panožnega sveta.