nepozebnikOPIS:
Poimenovanja: nepozebnik, virginski nepozebnik, hamamelis, virginski krempelj

Botanika: Nepozebnik je zimzelen grm ali nizko drevo, ki cveti jeseni. Visok je do 7,5 m in doma v Severni Ameriki. Uporablja se njegove posušene liste in lubje ter delno posušene latentne vejice.

Zgodovina in/ali folklora: V zdravilstvu se izvleček nepozebnika uporablja za zdravljenje očesnih vnetij, pikov žuželk, blažjih opeklin in drugih kožnih težav, najpogosteje v obliki prevretka, obkladka ali mazila. Američani so se uporabe te izjemne rastline naučili od Indijancev, ki so iz njenih vejic pripravljali prevretek, s katerim so zdravili otekline, vnetja in tumorje.

Izdelki: Cvetna vodica nepozebnika (imenovano tudi hamamelisova vodica ali destilirani izvleček nepozebnika) se pridobiva iz sveže odrezanih in delno posušenih latentnih vejic.

Kot izdelka poznamo tudi izvleček nepozebnikovega lubja in izvleček nepozebnikovih listov.

Biokemija: Nepozebnikovo lubje in listi vsebujejo adstringentno snov, imenovano hamamelitanin, poleg tega pa v sledovih še nekatere saponine in flavonoide. Nepozebnikova vodica vsebuje sledove hlapnega olja, ki ga sestavljajo evgenol, karvakrol in najverjetneje še druge spojine, podobne tistim, ki so pridobljene iz listov in lubja. Ker je vodica parni destilat, ne vsebuje taninov.

Cvetna vodica nepozebnika, izvleček nepozebnikovega lubja in tudi izvleček nepozebnikovih listov imajo adstringenten in hemostatičen učinek. Pri izvlečku lubja oziroma listov je to najverjetneje posledica taninov, ni pa znano, katera snov je odgovorna za ta učinek pri nepozebnikovi vodici.

UPORABA:
Dokazano deluje antioksidantno, protivnetno, adstringentno in hemostatično ter varuje pred posledicami radiacije.

Nepozebnikova vodica, izvleček nepozebnikovega lubja in tudi izvleček nepozebnikovih listov se v različnih pripravkih (mazilih, losjonih, osvežilnih robčkih itd.) uporabljjo kot adstringentna in hemostatična sredstva, ki pomagajo proti srbečici, vzdraženosti kože in blažjim bolečinam, ob katerih se najpogosteje uporablja nepozebnikovo vodico. Uporablja se jih tudi v losjonih za oči in za po britju ter v drugih izdelkih. Pripravke iz nepozebnika se uporablja tudi kot obkladke za blaženje vnetij, v losijonih po pikih žuželk in za nego preležanin. Z mazilom iz nepozebnika, nanesenim na obvezo, ki mora ostati vlažna, se zdravi tudi krčne žile.

Nepozebnik, bodisi kot tekoč izvleček bodisi kot tinktura, spodbuja krvni obtok, ne da bi pri tem dražil kožo, zato se ga v kozmetiki pogosto uporablja kot tonik za kožo.

Etnobotanična raba: Zdravilne lastnosti nepozebnika so razumeli že Indijanci. Njegovo lubje so uporabljali kot ustno vodico, s katero so blažili vnetja dlesni in grla. Vodni izvleček nepozebnika so uporabljali v izdelkih za britje, prevreto raztopino pa se še danes uporablja za masažo nog.

Destiliran izvleček listov in vejic pomirja izsušeno ali od sonca opečeno kožo, uporaben pa je tudi za odstranjevanje mozoljčkov in ogrcev. Hamamelisovo vodico se uporablja za ohlajanje kože pa tudi za zaustavljanje krvavitev.

Nepozebnik se uporablja tudi za zdravljenje atopičnega dermatitisa.

TOKSIKOLOGIJA:
Pri občutljivih posameznikih lahko pride do alergičnega kontaktnega dermatitisa.

Zunanja uporaba pripravkov iz nepozebnika velja za varno.

Opravljena je bila raziskava karcinogenosti vodnega izvlečka nepozebnika, ki pa ni ugotovila nikakršnega karcinogenega učinka.