grenivkaOPIS:
Botanika: Tropsko ali subtropsko gojeno zimzeleno drevo družine Rutaceae in roda Citrus. Pogosto je visoka več kot 10 m in velja za razmeroma nedaven hibrid C. maxima in C. sinensis. Ima usnjate zimzelene liste in velike sočne užitne sadeže z usnjato dišečo lupino.
Gojijo jo v ZDA (Kalifornija, Florida in Teksas), na Karibskem otočju (Jamajka in Dominikanska republika), v Nigeriji, Braziliji, Izraelu in Sredozemlju (npr. na Portugalskem). Uporablja se svežo grenivkino lupino, iz katere se s hladnim stiskanjem pridobiva grenivkino olje.

Izdelki: grenivkino olje, hladno stisnjeno grenivkino olje, pomelovo olje

UPORABA: Kot vsa citrusna olja je tudi grenivkino vir alfa-hidroksilnih kislin (citronske kisline), antioksidantov, dišečih eteričnih olj (grenivkino eterično olje vsebuje α-pinen, sabinen, mircen, limonen, geraniol, linalol, citronelal, decil acetat, neril acetat in terpinen-4-ol) ter uporabnih adstringentnih snovi. Grenivkino olje ima enega najmočnejših vonjev med vsemi eteričnimi olji, zato se pogosto uporablja v kozmetični industriji in aromaterapiji. Uporablja se tudi v osvežilcih zraka.

Olje je adstringentno in ima pomembne vitaminske lastnosti, ki izboljšajo površinsko mikroprekrvavljenost, krepijo žilni in limfni sistem ter zagotavljajo boljše odtekanje vode iz tkiv. Tradicionalno velja, da uravnava izmenjave snovi med celicami. Grenivkino olje je odličen tonik za obraz; na upadlo kožo deluje osvežilno in poživljajoče. Učinkuje blažilno, kožo navlaži in jo naredi žametno na otip. Deluje antibakterijsko in antibiotično. Je v veliko pomoč pri negi mastne kože in kože z aknami, zlasti zaradi svojih α-hidroksilnih kislin (AHK), ki delujejo kot kemični piling. AHK močno vplivajo na keratinizacijo, tj. na obnavljanje poroženele plasti vrhnjice. Domneva se, da AHK na to obnavljanje vplivajo z rahljanjem vezi med korneociti v najglobjih plasteh poroženele povrhnjice. Zdi se, da imajo najmočnejši učinek tiste AHK, ki so najbolj biorazpoložljive. Za citronsko kislino je bilo tudi ugotovljeno, da pri nanosu na od svetlobe poškodovana mesta na koži spodbuja nastajanje mukopolisaharidov in kolagena ter tako povzroča debelitev kože, ne da bi bila ta zato opazno vneta.

Grenivkino olje pomaga pri otekanju in revmatičnih bolečinah. Če ga vdihavamo, je antidepresiv in pomaga pri lajšanju tesnobe. Učinkovito je lahko tudi pri zdravljenju simptomov predmenstrualnega sindroma in menopavze.
Iz semen se pridobiva naravni konzervans naringin.

TOKSIKOLOGIJA: Dermatološke raziskave so pokazale, da grenivkino olje ne draži kože in ne povzroča preobčutljivosti ter da za ljudi ni fototoksično. Po drugi strani je za nekatere bergaptene, prisotne v grenivkinih oljih, znano, da so za redke posameznike fototoksični in alergenski.

Pozor: Ne uporabljajte v primeru, da kot posameznik ne prenašate ylang-ylanga; uporabljajte razredčeno in pazite, da vam ne pride v oči ter da ne pride v roke otrok. Med nosečnostjo bodite pri uporabi previdni.