rmanOPIS:
Druga imena zanj so še grenki rman, kačjek, korocvetnik, ruja, škrot, skrebec, zavrelec in jezičec.

Botanika: To je zelena trajnica z enostavnim steblom, ki nosi aromatične, podvojeno pernato predeljene liste, ki so videti kot čipka. Zraste do višine približno 1 m. Cvetne glavice (capitula) rastejo v češulji z ravnim vrhom (premera 3–5 cm), so drobne, na pecljih, njihova barva pa sega od bele do rožnate, magente in rdeče. Doma je v Evraziji, uspeva pa tudi v Severni Ameriki.

Uporablja se celotno nadzemno rastlino, vključno s cvetovi. Herba Millefolii sestoji iz celih ali nadrobljenih posušenih socvetij oziroma nadzemnih delov rastline Achillea millefolium, nabranih v času cvetenja.

Zgodovina in/ali folklora: Ime rodu izvira iz legende, da je Ahil krvavitve iz ran svojih bojevnikov zaustavljal z rmanom. V časih nižjih higienskih standardov so namreč tok krvi iz rane zaustavljali tako, da so nanjo položili pajčevino, ki je poleg tega spodbudila strjevanje krvi. Enak učinek je bilo mogoče doseči tudi s fino mrežo rmanovih listov. V viktorijanskih časih je rman v »jeziku rož« pomenil vojno. Dolgo so ga uporabljali za zdravljenje bojnih ran.

Biokemija: Približno 0,1–1,4 % rmana predstavlja hlapno olje, ki ga sestavljajo azulen, α- in β-pinen (predvsem β-), kariofilen, borneol, terpineol, cineol, bornil acetat, kafra, sabinen, izoartemizij keton in druge spojine (v sledovih tudi tujon). Med drugimi znanimi sestavinami so še laktoni, flavonoidi (npr. rutin), tanini, smola, kumarini, saponini, steroli (npr. β-sitosterol), alkeni, maščobne kisline (linolejska, palmitinska, oleinska kislina itd.), sladkorji, alkaloidi oziroma baze in aminokisline.

Izdelki: botanični izvleček vrste Achillea millefolium

UPORABA:
Botanični izvleček vrste Achillea millefolium

Rman se uporablja kot zunanje adstringentno sredstvo za zdravljenje kožnih obolenj, abscesov in ran. Ob zunanji uporabi (kot mazilo) pomaga tudi v primeru ureznin in odrgnin ter učinkovito čisti mastno kožo. Uporablja se ga lahko tudi v parni kopeli za mastno kožo na obrazu, iz katere odstrani ogrce, kožo pa prečisti in poživi. V obkladku za obraz oži pore in izboljša teksturo kože. Poleg tega pomaga pri zdravljenju mozoljev in aken. Uporablja se tudi kot sredstvo proti prhljaju. Iz rmanovega poparka je mogoče pripraviti učinkovit losjon za izsušene dlani, lahko pa ga uporabite tudi za pomirjujočo in sproščujočo kopel.

TOKSIKOLOGIJA:
Pri nekaterih posameznikih lahko rman povzroči kontaktni dermatitis (pri občutljivih posameznikih lahko neposreden stik s surovo drogo ali njenimi pripravki povzroči preobčutljivostno reakcijo kože ali sluznice, npr. v obliki izpuščajev, kot tudi mehurje in srbečico).