sivkaOPIS:

Poimenovanje: prava sivka, navadna sivka, ozkolistna sivka (L. angustifolia), širokolistna sivka, portugalska sivka (L. latifolia)

Botanika: Sivka je aromatičen, zimzelen grmič s črtalastimi ali suličastimi listi. Zraste do višine 0,9 m. Izvira iz Sredozemlja, a jo pridelujejo tudi drugod (največja pridelovalka je Francija). Uporablja se sveže cvetoče vršičke, iz katerih se s parno destilacijo pridobiva eterična olja, s topilno ekstrakcijo pa izvlečke.

Biokemija: Sivka vsebuje 0,5–1,5 % hlapnega olja, tanine, kumarine, flavonoide (npr. luteolin), triterpenoide (npr. ursolno kislino) in druge snovi.

Raziskave so pokazale, da ima sivkino olje več kot 100 sestavin, mdr. linalol, linalil acetat, lavandulil acetat in druge. Olje navadne sivke vsebuje veliko linalil acetata, 1,8-cineol in kafro pa le v sledovih, medtem ko ima olje širokolistne sivke veliko 1,8-cineola in kafre, a le malo linalil acetata. Koncentracija linalola je v olju širokolistne sivke navadno višja kot v olju ozkolistne sivke.

Lavandin naj bi vseboval več hlapnega olja kot navadna in širokolistna sivka. Ker sodi med križance, je sestava njegovega eteričnega olja precej spremenljivejša kot pri vrstah, iz katerih izvira.

Ursolna kislina, znana tudi pod imeni urson, prunol, mikromerol in malol, je pentaciklična triterpenoidna spojina, ki jo po naravi najdemo tako v sivki kot tudi v številnih drugih rastlinah. Kislino in njene alkalne soli (kalijeve in natrijeve ursolate) so nekoč uporabljali kot emulgatorje kozmetičnih pripravkov, zaradi njenih protivnetnih, protitumornih (pri kožnem raku) in protimikrobnih lastnosti pa jo v kozmetičnih izdelkih uporabljajo še danes. Obstajajo znaki, da bi se lahko kislina uporabljala tudi v tonikih za lase, saj menda spodbuja rast las.

Izdelki: eterično olje vrste Lavandula angustifolia, tj. navadne sivke
eterično olje vrste Lavandula latifolia, tj. širokolistne sivke
sivkini križanci:
1. Lavandin abrialis – sivkino olje, ki se ga pridobiva iz križanca, ki združuje lastnosti širokolistne in prave sivke
2. Lavandin grosso – križanec med L. officinalis in L. latifolia z bolj zeliščnim (ali ostrejšim) vonjem kot večina drugih sivk
3. Lavandin sumian – sivkin križanec, ki diši po kafri, s poživljajočo lesno noto in bolj zaokroženo ter mehkejšo aromo kot pri večini drugih lavandinov

Raziskave kažejo, da sivkino olje učinkuje protimikrobno (protibakterijsko in protiglivično) ter protiparazitsko.

UPORABA:
Eterično olje vrste Lavandula angustifolia, sivkino olje
Že nekaj kapljic lahko v kopeli za noge prežene utrujenost. Naneseno na kožo deluje kot močno poživilo, lahko pa tudi ublaži različne nevralgične bolečine, bolečine zaradi zvinov in zaradi revmatizma. V Franciji z njim mažejo boleče podplutbe.

Eterično olje vrste Lavandula latifolia, olje širokolistne sivke
To olje je morda bolj kakovostno od navadnega sivkinega, a morda ne tako lepega vonja. Zanj je značilno vse, kar je značilno za sivko nasploh.

Sivkini križanci
1. Lavandin abrialis – pri blaženju kožne rdečice velja za učinkovitejšega od ostalih vrst sivke, dober pa je tudi za boleče mišice in zvine ter izboljševanje prekrvavljenosti kože
2. Lavandin grosso – kot druge vrste sivke kožo pomirja
3. Lavandin sumian – nežno olje, ki ima iste pomirjujoče učinke kot sivka

Vse vrste sivkinih izdelkov (zlasti pa eterična olja) se uporablja (nekatere zelo razširjeno) kot dišavne sestavine v kozmetičnih izdelkih, mdr. milih, detergentih, kremah, losjonih in parfumih (npr. sivkine in druge kolonjske vodice), pri čemer se v milih in detergentih pogosteje uporablja olje širokolistne sivke. Najvišja znana vsebnost lavandinovega olja, sivkinega absoluta oziroma olja širokolistne sivke v kakšnem parfumu je 1,2, 1,0 oziroma 0,8 %.

TOKSIKOLOGIJA:
Sivka draži kožo in oči. Ob stiku s kožo lahko izzove preobčutljivostno reakcijo.

Nekateri posamični raziskovalci menijo, da olje širokolistne sivke, lavandinovo olje in sivkin absolut človeške kože ne dražijo in ne povzročajo preobčutljivosti, po drugi strani pa nekateri poročajo, da sivkin absolut povzroča preobčutljivost. O morebitni fototoksičnosti sivke za ljudi ni podatkov.

Nekateri posamični raziskovalci menijo, da olje povzroča dermatitis, in priporočajo nadaljnje toksikološke raziskave.

O varnosti uporabe v kozmetiki ni ocene panožnega sveta.