bergamotOPIS:
Botanika: Bergamot je dišeči sadež iz vrste Citrus aurantium bergamia, manjšega drevesa iz rodu Citrus (družina Rutaceae). Je naravni križanec, najverjetneje vrst Citrus limetta in C. aurantium. Doma je v tropskih predelih Azije (tj. v jugovzhodni Aziji), najdemo pa ga tudi na Slonokoščeni obali, v Maroku, Tuniziji in Alžiriji. Danes je njegova pridelava razširjena zlasti na kalabrijski obali južne Italije. Bergamot zraste do višine štirih metrov. Njegovi cvetovi so zvezdaste oblike, listi so gladki, sadeži pa delujejo kot križanci pomaranče in grenivke, a so hruškaste oblike. Ko sadeži dozorijo, se njihova barva spremeni iz zelene v rumeno.

Zgodovina in/ali folklora: Poimenovanje »bergamot« izhaja iz imena mesta Bergamo v Lombardiji v severni Italiji, kjer se je začela proizvodnja bergamotovega olja. S sokom sadeža so v tradicionalnem kalabrijskem zdravilstvu zdravili malarijo.

Biokemija: Bergamotovo eterično olje vsebuje limonen, a-bergapten, a-pinen, psoralen, mircen, β-bisabolen, linalol, nerol, geraniol, linalil acetat, neril acetat, geraniol acetat in α-terpineol.

Izdelki: Eterično olje vrste Citrus aurantium bergamia – bergamotovo olje je olje rjavkasto rumene ali zelenkaste barve aromatičnega grenkega okusa in močnega vonja, ki se ga pridobiva s hladnim stiskanjem lupine svežega skoraj dozorelega sadeža. Znano je tudi kot hladno stisnjeno bergamotovo olje, iz njega pa se z vakuumsko destilacijo ali s selektivno ekstrakcijo s topili ali s kromatografijo pridobiva rafinirano oziroma brezterpensko bergamotovo olje.

Essentiq uporablja bergamotko v ekoloških dišavah za dom. V osvežilcu zraka in razpršilcu dišave.

UPORABA:
Eterično olje vrste Citrus aurantium bergamia
Bergamotovo olje je eno najpogosteje rabljenih olj v industriji parfumov (uporablja se ga v številnih visokokakovostnih dišavah, zlasti v kolonjskih vodicah) in izdelkih za osebno nego, kot so kreme, losjoni in mila, ter v pripravkih za sončenje (psoralen spodbuja nastajanje melanina). Olje je zelo svežega vonja, zato je eno najpriljubljenejših v aromaterapiji (ustvarja sproščeno in veselo razpoloženje, pomaga pri okužbah izločil in spodbuja delovanje jeter, vranice in želodca). Uporablja se ga za razmaščevanje kože kot tudi v primeru aken, luskavice, ekcemov, luščenja lasišča, herpesa in za spodbujanje celjenja ran. Bergamotovo olje deluje tudi kot analgetik, antidepresiv, antiseptik, antibiotik, pomirjevalo, dezodorant in digestiv. Spodbuja delovanje želodca in celjenje ran, pomaga pri zniževanju vročine in uničuje gliste.

Uporablja se ga tudi kot aromo v čaju earl grey.

TOKSIKOLOGIJA:
V živilih je dovoljeno uporabljati le bergamotovo olje, iz katerega so bili odstranjeni kumarini. Uporaba nerafiniranega olja je v številnih državah zaradi fototoksičnosti prepovedana ali omejena.
Površinska uporaba izdelkov, ki vsebujejo bergamotovo olje, lahko povzroči fotoobčutljivosne reakcije, ki so posledica nekaterih furokumarinov (bergaptena in morda tudi citroptena, bergamotina, geraniala in nerala) v hladno stisnjenem olju. Zaradi fotoobčutljivostnega delovanja teh spojin lahko uporaba kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo bergamotovo olje, povzroči hiperpigmentacijo obraza in vratu. Nedavno so o fototoksičnih reakcijah na olje poročali tudi pri njegovi uporabi v aromaterapiji. Po drugi strani pa isti furokumarini v kombinaciji z nizkofrekvenčno ultravijolično lučjo pomagajo pri zdravljenju luskavice, vitiliga in glivičnih okužb. Te snovi (bergapten in psoraleni) so tudi znani fotokarcinogeni. Psoraleni prodrejo v kožo in neposredno poškodujejo DNK, te poškodbe pa povzročajo sončne opekline in povečano nastajanje melanina ter lahko privedejo tudi do fitofotodermatitisa. Tudi če je bil bergapten (furokumarin) iz olja odstranjen in je bila tako njegova fototoksičnost zmanjšana na minimum, je kožo, na katero ste ga nanesli, še vedno nepriporočljivo izpostavljati soncu. Nepriporočljiva je tudi uporaba koncentracij, višjih od 1 %.