bazilikaOPIS:

Botanika: Navadna bazilika oziroma bazilika je enoletna zel iz družine Labiatae oziroma Lamiaceae. Doseže višino približno 0,5 m. Domnevajo, da izvira iz Indije, tropskega dela Azije in Afrike, pridelujejo pa jo povsod po svetu. Obstajajo številne sorte, ki se med seboj – odvisno od kraja, kjer rastejo, in različnih okoljskih dejavnikov – precej razlikujejo tako po sestavi kot po okusu. Uporablja se posušene liste in cvetove.

Zgodovina in/ali folklora: V tradicionalnem zdravilstvu se je z baziliko zdravilo prehlad, bradavice in odpravljalo gliste, med drugim pa so jo uporabljali tudi za spodbujanje teka, blaženje napenjanja in kot diuretik. Njena zdravilska uporaba je bila razširjena zlasti na Daljnem vzhodu, Kitajskem in v Indiji. V Indiji jo kot tradicionalno zdravilo imenujejo tulsi, uporabljajo pa jo v ajurvedski medicini. Poparek listov uporabljajo za zdravljenje sončnih opeklin in za zaščito pred soncem. V folklori je bazilika sveta rastlina Krišne in Višnuja; velja, da je list bazilike, ki ga položijo na prsi umrlega, njegova prepustnica v paradiž. Na Kitajskem posušene liste priporočajo zlasti pred porodom in po njem, saj spodbujajo prekrvavljenost. Celotno rastlino pa uporabljajo za blaženje ugrizov kač in pikov žuželk.

Biokemija: Hlapno bazilikino olje vsebuje kot glavni sestavini d-linalol in estragol (metil kavikol oziroma p-alilanisol). Olje poleg tega vsebuje tudi metil cinamat, cineol, evgenol in borneol, med spojinami, ki jih vsebuje bazilika, pa so še beljakovine, ogljikovi hidrati, precej visoke koncentracije vitaminov A in C, rožmarinska kislina (naravna fenolna antioksidantna karboksilna kislina), timol in flavon ksantomikrol.

Izdelki:

eterično olje vrste Ocimum basilicum: eterično olje, ki se ga pridobiva s parno destilacijo cvetoče rastline,
botanični izvleček vrste Ocimum basilicum, ki se ga pridobiva iz posušenih listov

Essentiq uporablja aromo bazilike v ekoloških dišavah za dom. Vonj bazilike lahko najdete v osvežilcu zraka in razpršilcu dišave Bergamot&Janež.

UPORABA:
Eterično olje vrste Ocimum basilicum
Zaradi njegovih sestavin se ga priporoča za topo kožo z zamašenimi porami, uporablja pa se ga tudi kot sredstvo za odganjanje žuželk. Poleg tega je antiseptik in insekticid, deluje protimikrobno in uničuje gliste.
Kot dišavno sestavino se ga uporablja v parfumih, milih, balzamih za lase, zobnih pastah in ustnih vodicah.
Zanj velja, da vpliva na živčni sistem – da »zbistri um« in poživlja: kot tako je uporabno v primerih blažjih živčnih obolenj, npr. pri tesnobi ali blagi depresiji.

TOKSIKOLOGIJA:
Bazilika velja za nestrupeno.

Izogibati se je treba pretirani ali nepravilni uporabi bazilikinega olja, saj estragol lahko draži kožo. Med nosečnostjo se mu je najbolje povsem izogniti.

Za estragol je bilo pokazano, da pri miših lahko povzroča tumorje (jetrni karcinom) in da je genotoksično.