jojobaOPIS:

Poimenovanja: Na področjih, kjer uspeva, jojobo imenujejo tudi kozji, prašičji oziroma jelenji orešček.

Botanika: Jojoba je puščavski zimzeleni grm, zelo razvejen, visok 1–2 m, z nasprotno razvrščenimi celorobimi listi podolgaste oziroma jajčaste oblike in dolžine 2–4 cm. Listi so temnozelene barve, sedeži in pokončni. Cvetovi so enospolni, drobni in zbrani v socvetja. Sadeži so podobni oreščkom, od trikotne do  ovalne oblike, usnjati, trikotne oblike  in dolgi 2,5 cm. Semena vsebujejo voskasto tekočino. Jojoba je doma v južni Arizoni, južni Kaliforniji, severni Mehiki, Sonori in Kalifornijskem zalivu. Največja proizvajalka je dežela Catamaraca v Argentini.

Zgodovina in/ali folklora: Indijanci in Mehičani jojobino olje že od nekdaj uporabljajo kot balzam in regenerator za lase pa tudi kot tradicionalno zdravilo za raka.

Izdelki: Brezbarvno olje brez vonja se pridobiva iz semen s stiskanjem ali ekstrakcijo s topili, »tekoči vosek«, ki tako nastane, pa velja za jojobino olje. Olje je v osnovi triglicerid. Je edinstvena tekoča mešanica dolgoverižnih linearnih monoestrov, maščobnih kislin, beljakovin (albumin, globulin), polisaharidov in manjših količin sterolov.

UPORABA: nehlapno jojobino olje, jojobino maslo

Olje velja za odlično blažilno učinkovino, balzam za kožo in lase ter zapiralno učinkovino v šamponih, rdečilih za ustnice, ličilih, čistilcih, kremah in losjonih za obraz, telo in roke ter vlažilnih kremah in losjonih.

Vosek se uporablja za zaviranje izbruhov aken in luskavice.

Koža jojobo zelo hitro vsrka, vosek pa se dobro meša s kožnim lojem in kože na otip ne naredi mastne.

Jojoba je domnevno zelo učinkovita pri uravnavanju izgubljanja vode s potenjem, saj je za vodne hlape ravno dovolj porozna, da koži omogoča, da normalno deluje, hkrati pa nanjo deluje tudi blažilno. Jojoba učinkovito uravnava odpadanje odmrlih kožnih celic, a brez občutka mastnosti, ki spremlja zapiralne učinkovine, kakršen je vazelin. Dodatna prednost jojobinega olja je tudi ta, da je bilo z viskoelastično dinamometrijo dokazano, da bistveno zmehča kožo.

O olju navajajo tudi, da deluje protivnetno. V zdravilstvu se ga že od nekdaj uporablja za zdravljenje opeklin (zlasti sončnih), odrgnin in izsušene kože.

Kroglice jojobinega voska se uporabljajo kot sredstvo za luščenje mrtve kože v pilingih za obraz in telo.

TOKSIKOLOGIJA: Dokazano je bilo, da jojoba ne zapira por in da ni antigena.

Poročajo o možnem zmanjšanju teka in o teratogenem delovanju.