oliveOPIS:
Botanika: Oljka, Olea europaea, je zimzeleno drevo ali grm, doma v Sredozemlju, Aziji in Afriki. Drevo je nizko in čokato, redko višje od 8–15 metrov. Njegovi srebrnozeleni listi so podolgaste oblike, njegovo deblo pa navadno grčavo in zvito. Oliva je droben koščičast sadež, pri divjih oljkah manjši in z manj mesa kot pri gojenih sortah.

Zgodovina in/ali folklora: Olje, ki ga omenja že Biblija, so poznali že stari Grki in Feničani, ki so ga prinesli tudi v Španijo. Homer ga je imenoval »tekoče zlato«. V stari Grčiji so si atleti z njim obredno natirali telesa. Olivno olje je znano po svoji varni in nežni negi kože.

Izdelki: ekstra deviško olivno olje – nehlapno olje vrste Olea europaea
olivno maslo – maslo vrste Olea europaea

Ekstra deviško olivno olje se s fizičnim pritiskom pridobiva iz celotnega sadeža. Vsebuje večinoma mešane trigliceridne estre maščobnih kislin pa tudi veliko fenolnih sestavin, ki so močni antioksidanti in zato zagotavljajo posebno trajnost olivnega olja.

Olivno maslo ni naraven izdelek – izdelki, imenovani »olivno maslo«, so navadno mešanice,bodisi olivnega olja s čebeljim voskom bodisi olivnega olja s hidrogeniranim olivnim oljem ali drugim oljem ali voskom z višjim tališčem, npr. čebeljim voskom, gliceril monostearatom ipd. V kozmetičnih izdelkih olivno maslo deluje podobno karitejevemu: kožo varuje, zmehča in v njej ohranja njeno naravno vlago. Olivno maslo se v kožo hitro absorbira.

UPORABA:
Nehlapno olje vrste Olea europaea
Tradicionalna raba: Najdemo ga v mazilih za rane, opekline, kožna obolenja, strije in za čvrstejše dojke. Deluje protivnetno. Pospešuje celjenje ran in opeklin.

Pri zunanji uporabi deluje olivno olje kot vlažilno sredstvo. Pomirja vnete površine kože, pogosto se ga uporablja za mehčanje kože in luskastih predelov pri ekcemih in luskavici pa tudi kot masažno olje. Uporablja se ga tudi za mehčanje ušesnega masla. Kožo do neke mere varuje pred soncem (zaščitni faktor približno 4).

Olivno olje je sestavina mazil, mil in izdelkov za nego kože in las.

Olivno maslo
Olivno maslo je zelo enostavno razmazati po koži, zato je idealno za masažo in odličen nosilec drugih snovi. V kremah, losjonih in trdih milih deluje kot vlažilno sredstvo. Uporablja se ga v kozmetičnih izdelkih, izdelkih za osebno nego, milih, masažnih oljih in balzamih, izdelkih za nego las in kremah za sončenje. Še posebej je primerno za vneto, postarano in upadlo kožo. V kozmetični industriji se olivno maslo uporablja tudi kot sestavino ekskluzivnih nočnih krem.

TOKSIKOLOGIJA:
Nehlapno olje vrste Olea europaea na splošno velja za varno.
Spada v kategorijo nizkega tveganja za človeško zdravje, saj domnevno ni strupeno niti drugače škodljivo.
Ni sumov na okoljsko strupenost ali bioakumulacijo.
O varnosti uporabe v kozmetiki ni ocene panožnega sveta.