ginsengOPIS:
Panax ginseng je doma na Kitajskem, v Vzhodni Aziji in ponekod po Rusiji, gojijo pa ga tudi drugod po zmernem podnebnem pasu. Druga imena zanj so orientalski ginseng, kitajski ginseng, azijski ginseng, aziatski ginseng, kitajski rdeči ginseng, ginseng Radix Alba, koreninski ginseng, guigai, hong šen, japonski ginseng, džen-šen, džinsao, džintsam, insam, korejski ginseng, korejski panaks, korejski Panax ginseng, rdeči ginseng, rdeči kirinski ginseng, rdeči korejski ginseng, rdeči Panax ginseng, renšen, renšjan, šeng šai šen, beli ginseng in beli Panax ginseng.
Pozor: O kavlofilu, divji rabarbari, zvončičevki, ameriškem ginsengu, sibirskem ginsengu, Panax pseudoginseng in uspavalni vitaniji si oglej ustrezne članke.

Botanika: Panax ginseng je zelena trajnica s preprostimi enojnimi stebli, ki v času cvetenja na svojih koncih nosijo vretenca s tremi do šestimi dolgopecljatimi sestavljenimi listi.
Uporablja se posušene, dostikrat posebej obdelane korenine. Najpogosteje  uporabljajo korenine približno 6 let starih rastlin.

Zgodovina in/ali folklora: Poimenovanje rodu Panax izhaja iz grške besede panakos –  »panaceja«, kar pomeni zdravilo za vse, nanaša pa se na čudežne učinke, ki jih ginsengu pripisujejo na Kitajskem, kjer velja za zdravilo za skoraj vsako težavo.

Biokemija: Iz korenine ginsenga so bile izolirane spojine številnih kategorij, mdr. triterpenski saponini, poliacetileni in seskviterpeni, ki vsebujejo eterična olja, polisaharidi, peptidoglikani, dušikove spojine in pogosto številne snovi, kot so maščobne kisline, ogljikovodiki ter fenolne spojine.

Kemične spojine, ki imajo največ zaslug za ginsengove farmakološke učinke, so triterpenski saponini. Natančneje se, skladno s svojo mobilnostjo na tenkoplastnih kromatografskih ploščah, imenujejo »ginsenozidi Rx«, pri čemer se polarnost zmanjšuje od indeksa »a« do »h«. Doslej je bilo iz korenine belega ali rdečega ginsenga izoliranih že 31 ginsenozidov. Odvisno od aglikonov, ki jih vsebujejo, jih uvrščamo v eno izmed naslednjih treh skupin: med protopanaksidiolske tipe ginsenozidov, protopanaksatriolske tipe ginsenozidov ali oleanojskokislinske tipe ginsenozidov.

Korenina vrste Panax ginseng je rastlinska masa, pridobljena iz posušenih korenin ginsenga oziroma vrste Panax ginseng.
Koreninski izvleček vrste Panax ginseng je izvleček iz ginsengove korenine.
Tudi korenino v prahu in korensko vodico vrste Panax ginseng se pridobiva iz ginsengove korenine.
Korenina Panax ginseng, koreninski izvleček Panax ginseng, korenina v prahu Panax ginseng in korenska vodica Panax ginseng spadajo v obsežno ter raznoliko kategorijo snovi brez natančno določene kemijske sestave.

UPORABA
Korenina vrste Panax ginseng
Uporablja se kot vlažilno sredstvo, tonik, sredstvo za lepšanje in regeneracijo las ter zaščitno sredstvo za kožo.
Koreninski izvleček vrste Panax ginseng
Uporablja se kot vlažilno sredstvo, tonik, sredstvo za lepšanje in regeneracijo las, zaščitno sredstvo za kožo in sredstvo za lepšanje in regeneracijo kože.
Korenska vodica vrste Panax ginseng
Uporablja se kot dišavna sestavina.
Korenina vrste Panax ginseng v prahu
Uporablja se kot sredstvo za lepšanje in regeneracijo kože.
V kozmetičnih izdelkih in izdelkih za osebno nego navedene sestavine nastopajo v formulah številnih različnih izdelkov, mdr. izdelkih za kopeli, losjonih za telo in roke, izdelkih za nego kože, parfumih ter ličilih za oči.

TOKSIKOLOGIJA
Splošne določbe Kozmetične direktive Evropske unije dovoljujejo uporabo korenine Panax ginseng, koreninskega izvlečka Panax ginseng, korenine Panax ginseng v prahu in korenske vodice Panax ginseng v kozmetičnih izdelkih in izdelkih za osebno nego.
Manj kot 3-mesečna raba vrste Panax ginseng, če je površinska, kratkotrajna in če ginseng predstavlja le eno izmed sestavin pripravka, velja za varno. Za ugotovitev njegove varnosti v primeru dolgotrajne in ponavljajoče se uporabe pa so potrebne nadaljnje raziskave. (Površinsko se Panax ginseng uporablja tudi kot del pripravka, ki vsebuje več sestavin in se uporablja za zdravljenje prehitrega izliva. Pripravek velja tudi pri enournem nanosu na glavico penisa za varnega.)