sipekOPIS:
Šipkove jagode so sadeži rožnic vrste Rosa canina ali Rosa rubiginosa. Druga imena za šipek so še pasja roža, pasja gartroža, goščavka, divja roža, babji zob ali bavec.
Botanika: Šipek oziroma pasja roža je bodljikav grm ali grmič. Doma je v Evropi in Aziji, njegova pridelava pa je zelo razširjena. V Čilu in Argentini se Rosa rubiginosa imenuje tudi »rosa mosqueta«. Uporablja se zrele plodove šipka (elipsasti, kroglasti ali jajčasti sadeži).

Izdelki: Plodovi šipka vsebujejo veliko vitamina C (askorbinske kisline). Med drugimi snovmi, prisotnimi v njih, so še karotenoidi, flavonoidi, pektini, riboflavin, sladkorji in rastlinske kisline.

Nehlapno olje vrste Rosa canina
Vsebuje veliko vitamina F.

Botanični izvleček vrste Rosa canina
Je izvleček plodov šipka vrste Rosa canina.

Nehlapno olje semen Rosa rubiginosa
Vsebuje palmitinsko, palmitoleinsko, stearinsko, oleinsko, linolejsko, α-linolensko, γ-linolensko, eikozanojsko kislino, epikatehin, flavonoide, galokatehin, izokvercitrin, kaemferol-3-glukozid, levkoantocianine, likopen, magnezij, rubidij, rubiksantin, alfa-tokoferol, ksantofile, tretionin in zeaksantin.

UPORABA:
Za izvleček šipka oziroma njegove različne sestavine, kot so na primer glikofenoliki in vitamin C, je bilo pokazano, da so antioksidanti. Za galaktolipid, izoliran iz vrste R. canina, je bilo ugotovljeno tudi protivnetno delovanje.

Nehlapno olje vrste Rosa canina
Tradicionalna raba: Omogoča tkivno regeneracijo, saj vpliva na membrane kožnih celic, na njihove obrambne mehanizme, njihovo rast in druge fiziološke ter biokemijske procese, povezane z obnavljanjem tkiv – vse to razloži njegovo sposobnost tkivne regeneracije (ohranjanja teksture tkiv in svežine kože ter odpravljanja brazgotin, kožnih opeklin, znakov staranja idr.).

Botanični izvleček vrste Rosa canina
Tradicionalna raba: Uporabljajo ga kot sredstvo proti gubicam, in v losjonih za telo za mehčanje kože. Uporablja se tudi kot vlažilec in za zdravljenje opeklin ter brazgotin pa tudi v izdelkih za lase, zlasti za suhe in poškodovane.

Nehlapno olje semen vrste Rosa rubiginosa
Tradicionalna raba: Znano je tudi kot olje vrtnice mosqueta, nekoč pa so ga opisovali kot »izvir mladosti«. Slavno je predvsem po svojih izjemnih učinkih na poškodovano in obrabljeno kožo.

TOKSIKOLOGIJA:
Botanični izvleček vrste Rosa canina se lahko nanaša neposredno na kožo.