borOPIS:
Botanika: Bor je zimzeleno smolnato drevo (v redkih primerih grmič), visoko 3–80 m, pri čemer večina vrst doseže višino 15–45 m. Lubje večine borov je debelo in luskasto, pri nekaterih vrstah pa tudi tenko in luščeče se. Obstaja približno 115 vrst bora, posamezni strokovnjaki pa priznavajo od 105 do 125 vrst. Evropski črni bor, Pinus nigra, je zelo raznolika vrsta, ki se pojavlja po vsej južni Evropi vse od Španije do Krima ob Črnem morju pa tudi v Mali Aziji, na Cipru in ponekod v gorovju Atlas v severozahodni Afriki. Duglazija (Pseudotsaga menziesii) je doma v Severni Ameriki, naturalizirana pa je tudi povsod po Evropi.

Izdelki: eterično olje vrste Pinus nigra (črni bor), eterično olje vrste Pinus sylvestris (navadni bor)
Z destilacijo borovega lesa ali iglic se s pomočjo parnega pritiska pridobiva borovo olje, čigar vonj je zelo podoben vonju brinovega olja. Slabše eterično olje se pridobiva tudi s suho destilacijo borovih oblancev ipd.

Smolni terpentin se proizvaja s parno destilacijo oljne smole.

Borovo olje vsebuje esenco terpentina (pinen, kamfen, terpeni itd.) in malol. Eterično olje pa vsebuje pinen, silvestrin, bornil acetat, kadinen in pumilon. Vršički vsebujejo več kot 200 g smole na kilogram. Zaradi njegovega svežega vonja se ga uporablja v esencah za kopanje.

Eterično olje vrste Pseudotsaga menziesii (duglazija)

Pridobiva se z destilacijo iglic.

UPORABA:
Eterično olje vrste Pinus nigra (črni bor)

Terpentin, ki se ga pridobiva iz smole vseh vrst borov, je antiseptik, diuretik, rubefacient in sredstvo proti glistam, v obliki kreme ali parne kopeli pa se ga uporablja za zdravljenje revmatičnih težav. Ob zunanji uporabi je zelo učinkovito zdravilo za številne kožne težave, rane, odrgnine, opekline, ognojke itd., uporablja pa se tudi v obliki mazil, obližev, obkladkov, zeliščnih parnih kopeli in inhalacij.

Eterično olje vrste Pinus sylvestris (navadni bor)

Borove kopeli se uporabljajo tako za bolezni živčevja kot tudi za nevralgična in revmatična obolenja. Terpentin se v humani in veterinarski medicini uporablja kot rubefacient in vezikant, dragocen pa je tudi kot antiseptik, za pomoč proti revmatičnim oteklinam, pri zvinih in podplutbah ter za uničevanje parazitov.

Eterično olje vrste Pseudotsaga menziesii (duglazija)

Tradicionalna raba: Najpogosteje ga uporabljajo za čiščenje in dezodoriranje. Je odličen osvežilec zraka in deluje antiseptično. Je poživljajoč in krepi krvni obtok. Visokokakovostna olja ne dišijo tako enostransko in močno kot čistila za WC, temveč imajo blažjo, delikatnejšo aromo.

Smola: Je sestavina nekaterih mil in mazil. Uporablja se tudi kot fiksativ v parfumih.

TOKSIKOLOGIJA:

Eterično olje, naneseno neposredno na kožo, lahko povzroči vzdraženost kože.
Terpentin lahko ob stiku s kožo sproži alergično reakcijo.