medOPIS:
Izdelek: Med se kot gosto, sirupu podobno prozorno tekočino iztoči iz čebeljega panja, nato pa precedi in za 24 ur pusti ležati v usedalnih posodah, da imajo morebitni zračni mehurčki čas priti na površje. Odvisno od paše čebel sega njegova barva od jantarne prek rdečerjave do črne.

Med sestavljajo dekstroza in levuloza, dekstrin, vosek, beljakovine, hlapno olje, minerali, kisline, vitamini B1, B2 in C, nikotinska kislina in mravljinčna kislina.

Zgodovina in/ali folklora: Njegova raba sega daleč v antiko in egipčanski medicinski teksti (iz približno 2600 oziroma 2200 pr. Kr.) ga omenjajo v zvezi z najmanj 900 zdravili. Skoraj vse stare kulture so ga cenile zaradi njegovih zdravilnih učinkov na odrgnine, rane in razjede pa tudi kot sladko in hranljivo živilo. Med vojno so ga kot antiseptik za rane uporabljali že stari Egipčani, nato pa še Asirci, Grki, Rimljani, Kitajci in v 1. svetovni vojni celo Nemci.

UPORABA:
V nerazredčeni obliki je med naravni konzervans. Številne znanstvene študije ga navajajo kot viskozno prepreko, ki zaustavlja bakterije in okužbe.

Tradicionalna raba: Med je dober vlažilec za kožo, saj veže vodo in vzdržuje vlažnost kože. Z njim so nekoč zdravili ognojke, rane, razjede in opekline. Nanesen lokalno je mazilo za odrgnine, rane in razjede. Pomirja vzdraženo kožo, dobro pa ga je nanesti tudi na izsušene dlani. Nekoliko lahko ublaži ozebline in zmanjša otekanje.

Med se uporablja kot dišavna sestavina. V sredstvih za ohranjanje in vračanje zdravega videza kože prispeva k uravnavanju vlage. Najdemo ga v šamponih, kremah in losjonih za obraz, telo oziroma roke ter v kremnih (blatnih) maskah, lahko pa je tudi biološki dodatek.

TOKSIKOLOGIJA:
Med pogosto vsebuje spore bakterije Clostridium botulinum, ki povzroča otroški botulizem. V odraslih se lahko te bakterije razvijajo brez škodljivih posledic, pri dojenčkih pa lahko povzročijo hudo bolezen. Leta 1976 je bilo od 43 primerov otroškega botulizma v Kaliforniji 13 primerov posledica medu (C. botulinum je bila odkrita v 13 % od 60 testiranih vzorcev). Zato medu ni priporočljivo dajati otrokom, mlajšim od enega leta.