karitejevo masloOPIS:
Poimenovanja: imenovano tudi »shea maslo« oziroma »maslo shea«.

Botanika: Karitejevo maslo je rastlinska mast (bogato, masleno olje), ki se jo pridobiva iz oreščka srednjeafriškega drevesa Vitellaria paradoxa (nekoč klasificiranega kot Butyrospermum parkii, imenovanega tudi karitejevec). Karitejeva drevesa uspevajo na pobočjih savanskih območij zahodne Afrike, po celotni afriški ekvatorialni regiji (kjer ni preveč dežja) pa tudi v nekaterih delih Južnega Sudana.

Zgodovina in/ali folklora: Karitejevo maslo v Afriki uporabljajo kot mazilo za blaženje revmatičnih bolečin in proti ognojkom, s prevretkom lubja karitejevega drevesa pa blažijo porodne bolečine in tudi sicer pomagajo pri porodu. Izvleček listov priporočajo za glavobol in uporabljajo kot sredstvo za izpiranje oči.

Izdelki: Karitejevo maslo je kompleksna rastlinska maščoba, ki vsebuje številne spojine in maščobne kisline (oleinsko, stearinsko, linolno, palmitinsko, linolensko in arašidsko kislino). Je naravni antioksidant, menda pa vsebuje tudi alantoin, ki je znan po svojih zdravilnih lastnostih. Maslo se hitro vpije v kožo, jo navlaži in naredi voljnejšo. Strokovna literatura o karitejevem maslu navaja, da varuje pred UV-žarki.

UPORABA:
Uporablja se kot balzam za kožo, okluziv ali zgoščevalno sredstvo.

Karitejevo maslo
Je učinkovito vlažilno sredstvo za kožo, ki jo poleg tega naredi mehkejšo. Uporablja se za zaščito in nego zaradi zunanjih vplivov razpokane in izsušene kože. Domnevno varuje kožo pred sončnimi žarki (karitejevo maslo ima namreč v čisti obliki zaščitni faktor 3).

Karitejevo maslo je dobra osnova za zdravila za zunanjo uporabo. Pomaga pri blaženju revmatičnih bolečin in bolečin v sklepih ter pri celjenju ran in blaženju otekanja, dermatitisa, podplutb in drugih kožnih težav. Tradicionalno se ga uporablja za zdravljenje nosnih vnetij.

TOKSIKOLOGIJA:
Uvrščeno je v skupino varnih, neškodljivih snovi.

Ni sumov na okoljsko strupenost.