maticni mlecekOPIS:
Poimenovanja: matični mleček, Weiselfuttersaft, gelée royale, feng, kraljevska hrana

Zoologija: Matični mleček je mlečno bela viskozna snov, ki jo izločajo žrelne žleze čebele delavke. Je hrana vseh čebeljih ličink v prvih treh dneh njihovega življenja, medtem ko ga matica uživa vse življenje – od tod tudi poimenovanji »matični mleček« in »kraljevska hrana«. Čebele delavke ga proizvajajo v drobnih količinah in z njim hranijo matico.

Biokemija: Raziskave kažejo, da so v matičnem mlečku prisotne naslednje kemijske spojine: hidroksilne maščobne kisline, vključno z 10-hidroksi-trans-2-decenojsko kislino (kislina matičnega mlečka; 10-HDA), 10-hidroksidekanojsko kislino in drugimi (steroli, acetilholinom, prostimi aminokislinami, peptidi, glikoproteini itd.). Za peptide jelein I–III je bilo nedavno pokazano, da učinkujejo proti po Gramu pozitivnim in negativnim bakterijam ter kvasovkam.

Izdelki: matični mleček (v tekoči obliki, v obliki praška ali izvlečka)

UPORABA: Učinkuje antimikrobno, domnevno odstranjuje gubice, hrani in svetli kožo ter je antioksidant.

Matični mleček se uporablja v raznovrstnih izdelkih za nego kože (v kremah, losjonih, milih itd.). Uporablja se tudi v izdelkih za nego las in za ustno higieno (npr. v zobnih pastah).

TOKSIKOLOGIJA: Čeprav je to redko, lahko matični mleček pri nekaterih posameznikih izzove alergične reakcije (od astme do anafilakse).