limonina travaOPIS:
Botanika: Cymbopogon citratus in C. flexuosus sta travnati trajnici, doma v tropski Aziji. C. citratus je znana tudi kot zahodnoindijska limonina trava, pridelujejo pa jo v tropih po vsem svetu (glavne pridelovalke so Gvatemala, Madagaskar, Brazilija, Malezija, Komorski otoki in Vietnam). C. flexuosus je mdr. znana kot vzhodnoindijska ali britanskoindijska limonina trava in je podobna vrsti C. citratus. C. flexuosus večinoma pridelujejo v zahodni Indiji in sosednjih državah. Njeni listi so igličaste oblike, dolgi, pri dnu precej široki, proti vrhu pa postopno zoženi v dolgo, ščetinasto konico. Merijo približno 90 x 0,5 cm, so modrikastozeleni in večinoma gladki, zlasti proti konici. Uporablja se sveže ali delno posušene liste gojenih rastlin.

Izdelki: Hlapno (eterično) olje se pridobiva s parno destilacijo sveže odrezanih ali delno posušenih listov. Olje ima protimikrobni učinek, zlasti proti grampozitivnim bakterijam in glivam. Je analgetik in antioksidant ter protibolečinsko sredstvo. Antioksidantno je zahvaljujoč večim svojim sestavinam, npr. citralu in fenolnim snovem.

C. citratus navadno vsebuje 0,2–0,4 % hlapnega olja, C. flexuosus pa približno 0,5 %. Glavna sestavina obeh olj je citral (C. citratus ga vsebuje približno 65–85 %, C. flexuosus pa 70–85 %).

UPORABA:
Eterično olje vrste Cymbopogon citratus
Olje limonine trave je odličen splošni kožni tonik in antiseptik, diši pa po limoni. Poleg tega domnevno znižuje vročino in pomaga pri blaženju migrene. Menda zavira delovanje pretirano aktivnih žlez lojnic in pomaga torej proti aknam in razširjenim poram.

Olje limonine trave (zlasti C. citratus) se pogosto uporablja kot dišavna sestavina v milih in detergentih. Uporablja se tudi v kremah, losjonih in parfumih, pri katerih je najvišja znana vsebnost katerega izmed obeh olj 0,7 %.

TOKSIKOLOGIJA:
Ena izmed raziskav je pokazala, da olje rahlo do zmerno draži kožo poskusnih živali, da pa ne draži človeške kože niti ne povzroča preobčutljivosti. Njegova fototoksičnost za človeško kožo ni znana.

Znano je, da citral, kadar je nanesen sam zase, pri ljudeh pogosto izzove preobčutljivostne reakcije, da pa takih reakcij ne povzroča, kadar se uporablja v kombinaciji z drugimi spojinami.