metaOPIS:
Botanika: Sorodna je zelenim aromatičnim trajnicam s plazilkami oziroma pritlikami, s katerimi se vegetativno razmnožuje. Listi klasaste mete so sedeči (brez pecljev), medtem ko imajo listi poprove oziroma njivske mete daljše oziroma krajše peclje. Zrastejo do višine 1 m, gojijo pa jih po vsem svetu. Obstaja 20 pravih vrst mete, ki pa se pojavljajo v obliki kar 2300 poimenovanih sort.

Izdelki: Uporablja se posušene liste in svežo ali delno posušeno celotno cvetočo zel, razen korenin. Iz listov se pridobiva začimbo, iz celotnih posušenih ali svežih rastlin pa eterično olje. Glavna pridelovalka poprove in klasaste mete so Združene države Amerike. Večje pridelovalke njivske mete pa so Japonska, Tajvan in Brazilija.

Botanični izvleček in eterično olje vrste Mentha piperita
Ima tipičen metast vonj z nadihom mentola.

Botanični izvleček in eterično olje vrste Mentha spicata
Vonj klasaste mete ni tako oster oziroma intenziven in poživljajoč kot vonj poprove mete, saj klasasta ne vsebuje mentola. Njen vonj pogosto opisujejo kot nekoliko saden.

Metino olje je antioksidant, učinkuje pa tudi protimikrobno in protivnetno.

UPORABA:
Botanični izvleček in eterično olje vrste Mentha piperita

Tradicionalna raba: Vonj poprove mete je čist, očiščujoč in prodoren. Uporablja se kot osvežilec za dah. Izvleček in eterično olje delujeta poživljajoče in se uporabljata tudi za umivanje utrujenih ter prepotenih stopal, ki jih nekoliko ohladita.

Olja različnih vrst met (zlasti klasaste) se pogosto uporabljajo kot dišavne sestavine v zobnih pastah, ustnih vodicah, vodah za grgranje, milih, detergentih, kremah, losjonih in parfumih.

TOKSIKOLOGIJA:
Dotikanje oči z neumitimi rokami po uporabi olja poprove mete lahko oči nekoliko vzdraži.

Olja poprove mete ne nanašajte na poškodovano ali vzdraženo kožo.

Znani so primeri preobčutljivostnih reakcij, denimo kožnih izpuščajev, kontaktnega dermatitisa in očesne vzdraženosti. V večini primerov so te reakcije blage in prehodne, njihova pogostnost pa ni znana. Po lokalnem nanosu je možna tudi vzdraženost kože in nosne sluznice. Tudi tu pogostnost ni znana.

Ni znanih primerov prevelikega odmerka.